Dødssyke Brittany (29) tok sitt eget liv

Led av smerter og kraftige anfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Amerikanske Brittany Maynard (29) hadde uhelbredelig kreft på hjernen og fikk stor oppmerksomhet for sin åpenhet rundt assistert selvmord.

Lørdag sovnet hun inn, omringet av sine nærmeste.

- Tungt hjerte «Det er med tungt hjerte vi meddeler at den kjære og vidunderlige kvinnen Brittany Maynard har gått bort. Hun døde fredfullt i sengen sin, omringet av nærmeste familie og venner» melder organisasjonen på Facebook.

Tidligere i oktober skrev Dagbladet om Maynard, som på grunn av uhelbredelig kreftsykdom planla å ende sitt liv ved assistert selvmord 1. november.

Talsmann for organisasjonen Compassion & Choices, Sean Crowley, bekreftet Maynards død søndag kveld.

«Hun døde i armene på sine nærmste» opplyser Crowley i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Et ansikt utad Kreftsyke Maynard har den siste tiden rørt en hel verden med sin åpenhet rundt hjernesvulsten som hun visste ville ta livet av henne.

Tre uker tilbake publiserte hun en video hvor hun forklarer hvorfor hun ønsker å ta sitt eget liv.

Videon ble laget i samarbeid med Compassion & Choices som jobber for å at mennesker skal ha kontroll over sin egen død.

Ombestemte seg Da 1. november nærmet seg gikk Maynard ut med en video hvor hun tilsynelatende hadde ombestemt seg.

- Jeg ønsker ikke å gjøre det ennå fordi jeg fortsatt har det bra. Jeg har fortsatt nok glede og energi til å le og smile med familien min, så det føles ikke som det rette tidspunktet. Men det vil komme, for jeg føler at jeg blir sykere, sa 29-åringen.

Ifølge organisasjonens uttaltelse led Maynard av hyppigere anfall, kraftige hode- og nakkesmerter, og slaglignende symptomer den siste tiden, noe som gjorde at hun lørdag valgte å ta livsavsluttende medisin som hun hadde fått for noen måneder siden.

- Vil ikke la kreften frarøve selvstendigheten min Etter at hun fikk kreftdiagnosen i april, var Maynard fast bestemt på at hun ønsker å dø ved assistert selvmord.

- Det verste som kan skje, er at jeg venter for lenge. At sykdommen frarøver meg min selvstendighet fordi jeg prøver å få så mye jeg kan ut av de dagene jeg har, sier hun i videoen øverst i saken.

I dag er det fem amerikanske stater som tillater aktiv dødshjelp. Washington, Montana, Vermont, New Mexico og Oregon.

Brittany og ektemannen Dan flyttet fra San Francisco til sistnevnte, slik at hun, som de beskrev det, skulle få «dø med verdighet».

Advarer mot legalisering av aktiv dødshjelp Her til lands er aktiv dødshjelp totalforbudt.

Morten Horn er overlege i nevrologi ved Oslo universitetssykehus, og en av dem som har advart mot legalisering av aktiv dødshjelp.

- Det å skulle legalisere aktiv dødshjelp er både veldig vanskelig å få til og man frykter konsekvensene av det. Det vanskelige er at hvis det skal være tillatt i noen tilfeller og forbudt i andre, så må man finne en måte å avgrense det på. Å finne ut når det er riktig og når det er feil. Den avgrensingen tror jeg er umulig å få til i praksis, sa Horn til Dagbladet da Maynard la ut sin første video.

Overlegen uttrykket bekymring over at en person så enkelt kan velge aktiv dødshjelp.

- Det tankevekkende er at aktiv dødshjelp vil tillate pasienter å ta sitt liv, med legens hjelp, slik at de ikke får gjennomgå denne tilpasningen til sykdommen, endringen av perspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer