Resultat Oslo Maraton

Dødssyke Glenns elleville bragd: - Helt sinnssykt

- Det var helt sinnssykt. Jeg har ikke ord, sier ALS-syke Glenn rett etter at han løp over målstreken på Oslo Maraton.

STÅLVILJE: Sammen med venner og familie løp ALS-syke Glenn Råna ti kilometer under Oslo Maraton for å sette fokus på psykisk helse blant folk med alvorlige og dødelige sykdommer. Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Video: Frank Karlsen / Redigering: Christian Fjermeros / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag gjennomførte ALS-syke Glenn Råna en bragd, da han kom seg i mål på under to timer på Oslo Maraton. 44-åringen ble diagnostisert med ALS i juni tidligere i år. Selv om kroppen hans blir svakere og svakere, har han fortsatt krefter igjen.

Blant annet besteg han Galdhøpiggen i sommer, men lørdag fullførte han et ti kilometer-løp under Oslo Maraton.

- Dette er det tyngste jeg noensinne har gjort. Det var så hardt, sier Glenn til Dagbladet idet han kommer i mål.

Han kom seg gjennom løpet med datteren, søsken, familie og venner i følget sitt. Til sammen var de 20 stykker. Det ble svært følelsesladet idet de passerte mållinja. Det dannet seg en sirkel rundt Glenn, hvor alle klappet og gledestårer ble felt.

- Det var helt sinnssykt … Jeg har ikke ord, det var helt rått å komme i mål der, sier han.

LØP SAMMEN: Glenn Råne løp 1 mila under årets Oslo Maraton. Trebarnspappaen fikk stor støtte i familie og venner som løp med ham på distansen . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LØP SAMMEN: Glenn Råne løp 1 mila under årets Oslo Maraton. Trebarnspappaen fikk stor støtte i familie og venner som løp med ham på distansen . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Helt tomt

Men bragden kostet krefter.

- Halvmaratonen jeg løp for noen år siden ble som en lek i sammenlikning, dette var som å løpe fullmaraton to ganger. Det var ingenting igjen, det var helt tomt. Dette var bare vilje, sier han mens han fortsatt er andpusten etter løpet.

Han sier at han har oppnådd målet med å stille til start.

- Vi har fått vist det vi ville på en god måte. Vi har fått frontet ALS-saken og psykisk helse for folk med alvorlige sykdommer. Og det var det som var meninga, sier han.

STOLT: Datter Ulrikke Råne er stolt av hvordan faren har håndtert diagnosen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOLT: Datter Ulrikke Råne er stolt av hvordan faren har håndtert diagnosen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Rørende ord om faren

Glenns eldste datter Ulrikke Råna (19) sier til Dagbladet at alle følelsene hun har sittet inne med kom ut da de gikk i mål sammen. Smerten, stoltheten og kjærligheten.

- Det var skikkelig vondt. Alt man hadde følt på hele runden bare kom ut og alle følelsene … Det er skikkelig fælt, sier Ulrikke.

Hun synes likevel det var en fin opplevelse å løpe med faren.

- Jeg synes det var fint, fordi han har så mange fine mennesker rundt seg som har arrangert dette her.

- Men samtidig er det veldig vondt når du sammenlikner med hvordan han løp før. Da var sånt som dette helt greit, men nå tar dette all energien han har, så det er jo helt grusomt også, sier hun.

FØLELSESLADD: Ulrikke fikk en god klem av faren sin etter at de hadde krysset målstreken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FØLELSESLADD: Ulrikke fikk en god klem av faren sin etter at de hadde krysset målstreken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Stolt

Datteren er likevel krystallklar på at hun er stolt over faren sin.

- Jeg er kjempestolt, han er mitt største forbilde. Han får meg til å se positivt på livet og tenke at alt går, sier hun før hun gjentar:

- Han er mitt største forbilde, hundre prosent.

19-åringen forteller at farens innstilling har gjort at den tragiske situasjonen er mye lettere å bære.

- Han er bare en kjempefin mann, sier en tydelig stolt datter.

FIKK STØTTE: Trebarnspappaen fikk stor støtte i familie og venner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FIKK STØTTE: Trebarnspappaen fikk stor støtte i familie og venner. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Formen svekket

Da Dagbladet møtte Glenn for seks uker siden var han mye sterkere fysisk. Nå har sykdommen begynt å tære på ham, men lørdag viste han hvor langt man kan komme med viljestyrke og livsglede.

Etter åtte kilometer intervjuet Dagbladet Glenn også i løypa. Da kunne han fortelle at det bare var kampånden som bar han videre. Syra i beina, som var støttet med skinner, kjentes uutholdelig. Men Glenn beit tennene sammen.

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo Maratons pressesjef Stine Hartmann, som forteller at det er en tidsgrense på ti kilometer-distansen på to timer. Om man fortsatt er i løypa etter to timer, er standard at man blir tatt ut av løpet, forklarer hun.

Men Glenn klarte altså dette.

Oslo Maraton hadde rundt 6000 deltakere i år. Løpet avholdes hvert år og man kan prøve seg på distanser fra 10, 21 og 42 kilometer.

MOTIVASJON: Etter at Glenn Råna ble ALS-syk bestemte han seg for ikke å grave seg ned, men kjempe i mot sykdommen. Turen han hadde opp Galdhøpiggen håper han kan være en inpirasjon til andre. Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Video: Kristian Ridder-Nielsen / Redigering: Christian Fjermeros / Dagbladet TV Vis mer

Uunngåelig utfall

ALS er en alvorlig sykdom og det finnes ifølge Lommelegen ingen behandling som kurerer den.

- Gjennomsnittlig levetid fra diagnosen er stilt, er 2-3 år. Men 10-15 prosent lever mer enn ti år, sier Ole-Bjørn Tysnes, professor og nevrolog ved Haukeland universitetssykehus, til Lommelegen.

ALS rammer 2-3 personer per 100 000 innbygger i Norge hvert år.

Sykdommen opptrer normalt rundt 60-års alder, men kan også ramme tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer