Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødssyke Janne (45) kan leve et halvt år for 765 000

Men staten vil ikke betale ny medisin. - Også rike land må prioritere, sier helsesjef.

 SØSTRE KJEMPER:  Dødssyke Janne Cirotzki i Lærdal får støtte av søsteren Lise Cirotzki Einemo. Foto: Hanne Stedje, Sogn Avis.
SØSTRE KJEMPER: Dødssyke Janne Cirotzki i Lærdal får støtte av søsteren Lise Cirotzki Einemo. Foto: Hanne Stedje, Sogn Avis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny medisin kan gi de tre barna og mannen et halvt år lenger sammen med dødssyke Janne Cirotzki (45) i Lærdal i Sogn og Fjordane.

Men helsevesenet sier nei til å betale regningen på om lag 765 000 kroner ekstra i forhold til den eksistrende behandlingen til om lag 235 000 kroner. Det opprører familie, venner og lokalbefolkning, som vil sette i gang innsamling for at tobarnsmoren iallefall skal få prøvd ut den første dosen til 64 000 kroner.

- Det har aldri vært i våre tanker å starte noen form for innsamling. Men responsen har vært så stor etter at Jannes historie ble kjent at det ikke var så mye annet å gjøre, sier søster Lise Cirotzki Einemo (46) til Sogn Avis.

Janne Cirotzki har den uhelbredelige kreftsykdommen metastatisk brystkreft. Om lag hundre kvinner i Norge blir rammet av denne krefttypen hvert år.

Det betyr at offentlig betaling av den EU-godkjente medisinen Kadcyla vil ta over 75 millioner kroner årlig av det norske helsebudsjettet.

Det har først Statens legemiddelverk og i siste instans Beslutningsforum for nye metoder sagt nei til.

I dette forumet sitter de fire direktørene i de regionale helseforetakene. De mener at Helse-Norge totalt sett vil få mer igjen for en slik sum på andre områder - etter faglig råd fra Legemiddelverket.

- Også rike land må prioritere
- Det er nok et faktum at alle land, uansett rikdom, må prioritere innenfor helsevesenet. Disse nye medikamentene er veldig kostbare. Når vi prioriterer er det ikke av hensyn til størrelsen på pasientgruppen, men alvorlighetsgraden av sykdommen.

- Det er ikke slik at vi sparer disse pengene. Vi har en pott, og den bruker vi jo. Spørsmålet vi stiller er om vi får mer helse ved å bruke pengene på andre felt eller andre medisiner, sier Lars H. Vorland til Sogn Avis.

Han er administrerende direktør i Helse Nord og leder for Beslutningsforumet.

Ja til de fleste
Legemiddelverket og Beslutningsforumet sier ja til gratis pasientbruk av et flertall av nye, utprøvde medisiner som blir lansert på det norske markedet hvert år.

I år er om lag 30 nye sykehusmedisiner og 50 medisiner til hjemmebruk på blå resept vurdert.

Seksjonssjef Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk understreker at det ikke bare er antall ekstra levedøgn som blir vurdert når en ny medisin skal måles for betaling fra fellesskapets helsekasse.

Gå eller ligge
- En rekke faktorer blir tatt med før vi kommer fram til et såkalt kvalitetsjustert leveår, som gir et regnestykke over en samlet helsegevinst for nasjonen. Der kommer det inn faktorer som bivirkninger, om pasienten kan være oppe istedenfor sengeliggende, om han eller hun kan gå på jobb, om de kan slippe å dra ofte til sykehus og om det blir enklere for de pårørende. Pluss mye mer, sier Svanqvist til Dagbladet.

Og det regnestykket ga nei til gratis medisin, som kan forlenge livet til Janne i Lærdal.

Her kan du lese hele vurderingen, som ga tommelen ned for den nye medisinen Kadcyla.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling