Dødssyke Remzije ble feilbehandlet

Feilbehandling har forverret den dødssyke kosovokvinnens tilstand. Remzije (27) har svulst på hjernen, er blind og suicidal. Nå sendes alle støttepersonene ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trude Ringheim

NØTTERØY/OSLO (Dagbladet): Remzije har fått opphold på humanitært grunnlag. Men søsterens familie, som har pleid henne som et barn døgnet rundt i fem år, skal utvises. Den kreftsyke 27-åringen er fullstendig hjelpeløs og må sove sammen med sin søster hver natt på grunn av angst, depresjon og begynnende psykose.

12 timers operasjon

Da Remzije kom til Norge i 1999, hadde hun hjernesvulst og var allerede blitt operert to ganger i Beograd. Men svulsten fortsatte å vokse. Nå var den i ferd med å presse ut kvinnens venstre øye. Det ble ny operasjon på Rikshospitalet.

Svulsten ligger bak det venstre øyet og under hjernen, i et meget komplisert område, som blir omtalt av kirurger som «no man's land» fordi det er nesten utilgjengelig for operasjon.

Ifølge et notat fra overlege Wilhelm Sorteberg ved nevrokirurgisk avdeling ble operasjonen meget komplisert og varte i 12 timer. Likevel klarte ikke kirurgene å fjerne hele svulsten.

Feilbehandlet i Norge

Det ble bestemt at restene skulle strålebehandles ved Radiumhospitalet. Det var da tabben ble gjort. Strålebehandlingsapparatet ble feilinnstilt, og Remzije fikk 80 prosent for sterk strålebehandling. Siste behandlingsrunde måtte derfor avbrytes etter to dager.

I dag er hun blind på venstre øye og har bare 15 prosent syn på høyre. Feilbehandlingen har trolig bidratt til kvinnens blindhet. «Øyet anses synsmessig som tapt» , heter det i journalen. Radiumhospitalet har beklaget feilen. Men fagsjef og avdelingsoverlege dr.med. Stein Kvaløy ved onkologisk avdeling vil ikke kommentere kosovokvinnens sak, fordi den ennå ikke er behandlet av Norsk Pasientskadeerstatning.

- Generelt kan jeg si at det alltid hefter risiko ved strålebehandling nær synsnervene, sier Kvaløy.

Kommunen sier nei

- Hva synes du om at pasientens familie skal utvises, og at hun selv blir alene igjen i Norge?

- Ut fra et menneskelig ståsted er det svært opplagt at hun må ha familien hos seg, fastslår fagsjefen ved Radiumhospitalet.

Bostedskommunen Nøtterøy har sagt nei til å ta seg av Remzije, fordi det blir for dyrt. Likevel hevder utlendingsnemnda at hun vil bli ivaretatt av det norske helsevesenet.

- Dette er et spørsmål som ikke har betydning for avgjørelsen i denne saken. Bosettingsspørsmålet følger etter vedtaket. Avslaget fra Nøtterøy innebærer ikke at hun ikke vil bli omfattet av det vanlige, offentlige behandlingstilbudet i kommunen hun til slutt vil bli bosatt i, sier nemndleder Trine Grythe i utlendingsnemnda. Kvinnens advokat stiller spørsmål om hvem andre enn familien som kan ta seg skikkelig av kvinnen, når en av landets rikeste kommuner ikke har råd til det.

Ville kostet millioner

- Familien har allerede spart norsk helsevesen for mangfoldige millioner ved å ta seg av henne døgnet rundt i fem år, sier advokatfullmektig Dag Christian Vinghøg.

- Vedtakene om å gi Remzije opphold og å ikke gi familien opphold fører til et så urimelig resultat at de må anses ugyldige etter loven om myndighetsmisbruk. Nå bli hun etterlatt alene for å dø, sier advokatfullmektig Dag Christian Vinghøg.

Rettssaken starter i dag.

TILBAKE I NORGE FOR Å DØ: Remzije har uhelbredelig hjernesvulst. Strålebehandling har trolig gjort henne blind og gitt hormonforstyrrelser, angst, begynnende psykose og depresjon. Søsteren Vahide og andre familiemedlemmer har tatt seg av henne. Nå sendes de ut av landet.