Dødssyke Thore (59) får verden inn i stua

KONGSBERG (Dagbladet): Thore Selmer (59) har kort tid igjen og han lever for fullt. Sykdom har bundet ham til rullestolen. PC-en og et modem bringer verden inn i stua hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Internett kan ha stor betydning for folk i rullestol. Det har blitt en støttepilar for meg, sier han.

Det var et leserinnlegg i en avis som gjorde Dagbladet oppmerksom på Thore Selmer. Han talte varmt for hvordan handikappede kan bruke nettet til sosial kontakt. I en bisetning nevnte han sin egen tunge sykdom.

På Kongsberg tar han imot i stua si:

- For fire år siden leste jeg i Newsweek om en 78-årig dame med Parkinsons sykdom som hadde stor glede av Internett. Jeg fikk hjelp av guttene mine til å sette opp maskin, modem og abonnement.

Etter at Thorgrim (22) og Thorstein (20) hadde koblet opp, kunne far surfe ut på nettet.

- Det er gjennom sjakkspillingen jeg kommer i kontakt med folk, forteller han.

Parkinson og kreft

Det var for ni år siden han merket at han ikke klarte å føre buen godt når han spilte cello. Han var adjunkt på Tinius Olsens skole i Kongsberg - underviste i norsk, tysk og religion, men fikk problemer med å skrive på tavla.

- Etter et par år satt jeg i rullestolen, sier han.

Diagnosen var Parkinsons sykdom. Det betyr skjelvinger, muskelstivhet og manglende finmotorikk.

For tre år siden, på reise i Australia, merket han en kul i halsen. En ny sykdom hadde rammet ham: lymfekreft.

Og for tre måneder siden fikk han vite at kreften har spredd seg.

- En skal være positiv, men realistisk sett regner jeg med å ha ett år igjen å leve. Noen måneder pluss minus, sier han.

På tross av at han er avkreftet etter nok en hard cellegiftbehandling når Dagbladet møter ham, skinner entusiasmen for det digitale hjelpemiddelet tydelig igjennom. Det er en hjertesak for ham.

- Isolasjon. Det kan fort skje når en sitter i rullestol eller er syk. Det er godt å kunne prate med folk utenfor familien - noen som ikke er så oppe i det hele. Av og til er jeg redd for at det nesten blir litt for mye sykdomsprat for nettvennene...

Familien viktigst

Selv om nettet slipper verden inn i Selmers stue, er det familien som er viktigst. Den kan ikke erstattes av elektronikk. Hans finskfødte kone Tetti (54) er der, og så har han døtrene Taru (26) og Tarja (24).

- Uten familien vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, verken følelsesmessig eller praktisk. Jeg hadde vært fortapt! Det er en situasjon jeg helst ikke vil sette meg inn i, sier han.

Og gliser:

- Ingenting er som å være godt gift!

Nedturer

- Man kommer ikke forbi nedturene, sier Thore Selmer.

Han mener at psykisk styrke er hans største pluss. Likevel, det holdt så vidt da han fikk vite at kreften hadde spredd seg.

- Det var rett før jeg ba om profesjonell hjelp. Jeg var drittlei alt, forteller han.

- Jeg er ikke bitter. Det er ingen å skylde på. Jeg har hatt 60 innholdsrike og turbulente år, så det er ikke så farlig med meg. Det er verre med de unge - de på noenogtjue.

  • Vil du komme i kontakt med Thore Selmer, er adressen hans:
    th-s@online.no
<B>TENKER:</B> På nettet utveksler Thore Selmer tanker om språk, litteratur og filosofi, men han savner læreryrket og elevene.<bR>