Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Millioner rammet av dødssyklon:

Dødssyklonen ryddet en by større enn Oslo av kartet

Millioner er rammet av «en av de verste vær-relaterte katastrofene på den sørlige halvkule». Og uværet vil fortsette i flere dager.

DØDSSYKLONEN HERJER: FN spekulerer i om dette er den verste naturkatastrofen som har rammet den sørlige halvkule noensinne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner er rammet, og flere hundre tusen mennesker har akutt behov for nødhjelp etter at monstersyklonen Idai rammet Sørøst-Afrika.

Med syklonen fulgte enorme nedbørsmengder, oversvømmelser, flom og dødsfall. FN anslår at mer enn 2,6 millioner mennesker er rammet av katastrofen, som de mener kan ende opp med å bli rangert som en av de verste vær-relaterte katastrofene på den sørlige halvkule. Noensinne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fem dager har gått siden syklonen Idai rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi spesielt hardt. Fortsatt sliter redningsarbeidere med å nå fram til katastrofeofrene.

Nær ufattelig enorme områder ligger under vann. Kritisk infrastruktur har brutt sammen. Veier og flyplasser er ødelagte, Internett og telefonnettet er slått ut og dødstallene fortsetter å stige i de østafrikanske landene etter Idais herjinger forrige uke.

- Akkurat nå er det kaotisk. Telefonnettet er nede og vi vet ennå ikke omfanget av situasjonen. Vi trenger informasjon, sier William Antonio Mulhuwo, programansvarlig i bistandsorganisasjonen Diakonia, til nyhetsbyrået TT.

IMPROVISERTE KISTER: En mann er avbildet i det han legger lokket på en improvisert kiste ved likhuset i Chimanimani i Zimbabwe i etterkant av syklonen Idai. Foto: Auntony Zinyange / AFP
IMPROVISERTE KISTER: En mann er avbildet i det han legger lokket på en improvisert kiste ved likhuset i Chimanimani i Zimbabwe i etterkant av syklonen Idai. Foto: Auntony Zinyange / AFP Vis mer

90 prosent under vann

Aller verst rammet er trolig Mosambiks fjerde største by Beira.

- Flygende metallbiter kappet hodet av noen. Folk er i veldig dårlig forfatning her. Noen er på sykehus, men vi har ikke noe hjelp her. Det har blitt ille … Vi spiser dårlig, vi sover dårlig og vi har ikke hjem å bo i, sier Rajino Paulino, som bor i Beira, til AFP, gjengitt av CNN.

Byen, som er betydelig større enn Oslo og har rundt en halv million innbyggere, er nå totalt avskåret fra resten av landet. Redningsarbeidere har advart om at 90 prosent av området er lagt i ruiner av syklonens mektige krefter, ifølge CNN.

- Beira er helt isolert. Man får tårer i øynene av å se det. 90 prosent av byen er under vann. Bare tenk på hvordan det har gått for resten av befolkningen, sier Mulhuwo.

Fortsatt finnes det ikke et godt bilde på nøyaktig hvor store ødeleggelser det er snakk om.

- Vi arbeider med Nasa og europeiske romfartsmyndigheter for å få tak i satellittinformasjon, slik at vi kan få et nøyaktig bilde av hvor store områder og hvor mange mennesker som er rammet, sier Caroline Haga ved Røde Kors til Reuters.

Syklonen raste inn i det sørøst-afrikanske landet som en kategori 2-storm torsdag forrige uke. Vindstyrker på opp mot 175 kilometer i timen førte til omfattende ødeleggelser, før stormen beveget seg videre innover landet mot Zimbabwe og Malawi.

RAMMET: Dette bildet som ble tatt søndag viser barn som går gjennom de oversvømte gatene i byen Beira i Mosambik. Byen er nå isolert fra omverden. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB Scanpix
RAMMET: Dette bildet som ble tatt søndag viser barn som går gjennom de oversvømte gatene i byen Beira i Mosambik. Byen er nå isolert fra omverden. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Fullstendig mareritt

Ødeleggelsene sluttet imidlertid ikke da syklonen hadde passert landområdene, for i dagene som har gått siden har store nedbørsmengder gjort problemet enda verre.

- Folkene her på bakken har en følelse av at verden fortsatt ikke har forstått hvor omfattende denne katastrofen er, sier Matthew Cochrane, talsmann i Røde Kors, under en FN-brifing i Genève, ifølge Reuters.

- Det fullstendige marerittet og de totale ødeleggelsene kommer til å bli synlige i løpet av de neste dagene, la han til.

Så langt er 84 personer bekreftet omkommet i Mosambik. Landets president Filipe Nyusi, som fløy over området mandag, sa imidlertid i en tale i går at all informasjon han sitter på tilsier at antallet omkomne trolig kommer til å overstige 1000.

ENORME ØDELEGGELSER: Dette bildet fra fredag forrige uke viser litt av de enorme ødeleggelsene i Beira. Foto: Denis Onyodi / IFRC / AP
ENORME ØDELEGGELSER: Dette bildet fra fredag forrige uke viser litt av de enorme ødeleggelsene i Beira. Foto: Denis Onyodi / IFRC / AP Vis mer

Analyser av satellittbilder tyder på at 1,7 millioner mennesker befant seg i syklonens bane bare i Mosambik. Ytterligere 920 000 mennesker ble rammet i Malawi, ifølge Herve Verhoosel, talsmann for FNs matvareprogram (WFP). De har foreløpig ikke kommet opp med tilsvarende tall for Zimbabwe.

- Enorme proporsjoner

Selv før den tropiske syklonen slo inn over land, krevde kraftig regn og oversvømmelser 50 liv i Malawi.

Nyusi beskrev synet av døde mennesker som flyter i vannet, etter at demninger bristet og vannmassene utslettet hele landsbyer. Andre områder er totalt isolert fra resten av landet.

- Det er en humanitær katastrofe av enorme proporsjoner, sa Nyusi.

FLOM: Viktig infrastruktur har kollapset som følge av syklonen og det påfølgende regnværet. Bildet viser en bru som har kollapset ved elva Umvumvu i Zimbabwe. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters
FLOM: Viktig infrastruktur har kollapset som følge av syklonen og det påfølgende regnværet. Bildet viser en bru som har kollapset ved elva Umvumvu i Zimbabwe. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters Vis mer

Mye tyder på at omfanget av katastrofen vil fortsette å øke, samtidig som arbeidsforholdene for redningsarbeidere i regionen bare vil bli verre.

Statsmeteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk institutt har lite gode nyheter å komme med.

- Det regner fortsatt veldig mye i regionen, og det vil nok fortsette i flere dager. Spesielt i dag og i morgen kan det bli veldig intenst i områdene som allerede er rammet, sier Thaule til Dagbladet.

- Det blir mye nedbør i flere dager, så det ser ikke godt ut for område som allerede har problemer, legger hun til.

MILLIONER RAMMET: Det er anslått at over to millioner mennesker er rammet av ødeleggelsene. Foto: Røde Kors
MILLIONER RAMMET: Det er anslått at over to millioner mennesker er rammet av ødeleggelsene. Foto: Røde Kors Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!