Ny forskning:

Dødstallene fra ekstremvær i Europa vil stige med 5000 prosent på få tiår

152 000 mennesker i Europa kan dø årlig av global oppvarming og ekstremvær mot slutten av århundret.

EKSTREMHETT - OG VERRE BLIR DET: En venninnegjeng ser sitt snitt til å avkjøle seg ved en fontene i Dubrovnik, Kroatia, under de ekstreme temperaturene de siste dagene. Med en temperatur på 35 grader i skyggen, kan det bli for hett for enkelte. Foto: NTB Scanpix
EKSTREMHETT - OG VERRE BLIR DET: En venninnegjeng ser sitt snitt til å avkjøle seg ved en fontene i Dubrovnik, Kroatia, under de ekstreme temperaturene de siste dagene. Med en temperatur på 35 grader i skyggen, kan det bli for hett for enkelte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet / NTB): Hetebølgen «Lucifer» herjer i Sør- og Øst-Europa. Så langt har to mennesker mistet livet, en i Romania og en i Polen.

Mange er brakt til sykehus for behandling av solstikk og andre varmerelaterte skader. Også neste uke ventes det temperaturer rundt 40 grader mange steder.

Italienske myndigheter har sendt ut risikovarsel til 26 byer, inkludert Venezia og Roma, der mange av fontenene er stengt grunnet langvarig tørke, melder ABC News.

Og verre blir det i årene framover, skal vi tro forskerne.

Mot slutten av århundret vil to av tre personer i Europa bli rammet av hetebølger, flommer og andre værrelaterte katastrofer knyttet til global oppvarming, ifølge en ny studie publisert i Lancet Planetary Health Journal.

Ifølge studien vil værrelaterte katastrofer ta 152 000 liv årlig i Europa mellom 2071 og 2100. Til sammenlikning døde om lag 3000 mennesker årlig i værkatastrofer mellom 1981 og 2010.

Det betyr at dødstallene kan 50-dobles ved slutten av århundret.

- De største truslene

Forskerne i studien, som forutsetter at det ikke blir noen reduksjon i klimagassutslippene eller forbedringer i politikken for å redusere effekten av ekstremvær, sier at funnene viser hvordan klimaendringer raskt øker byrden på samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer