Dødstallene kan bli doblet

Dødstallet etter orkanen Mitch kan bli på nærmere 30.000. Epidemier og matmangel truer. Allerede er 11.500 registert som døde, og 13.000 er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til matmangel truer alvorlige epidemier nå Nicaragua og Honduras etter den voldsomme orkanen som herjet Mellom-Amerika i forrige uke.

Organisasjonen Leger uten grenser (MSF) sier at det er ekstra stor fare for epidemier når store mengder allerede sterkt svekkede mennesker konsentreres i leirer med sviktende hygienisk standard, i land der hele helsesystemet ligger i ruiner.

Marc Gastellu-Etchegorry, som leder MSFs medisinske arbeid, sa fredag at den største trusselen kommer fra luftveissykdommer som følger av kulde, sult, promiskuitet, psykologisk stress og dårlige forhold.

-Å samle store mengder mennesker på ett sted er farlig fordi det øker promiskuiteten og dermed risikoen for epidemier. Å samle folk i mindre sentra er derimot nyttig fordi det letter fordelingen av mat og medisiner, sier Pierre Micheletti i MSF.

Blant sykdommene som truer med å ramme mange mennesker er meslinger, lungebetennelse og bronkitt. Få mennesker i Mellom-Amerika er vaksinert mot meslinger.

Det er økende risiko også for epidemier av kolera, gul feber, tyfoid, malaria og dengue-feber, som kan spre seg raskt i overbefolkede leirer. De første tilfellene av kolera og dengue-feber er allerede registrert etter orkanen «Mitch».

Barn, gravide kvinner, eldre og mennesker som allerede er sterkt svekket og syke, blir de første ofrene for epidemier, som kan doble antallet døde etter katastrofen. Allerede er 11.500 registert som døde, og 13.000 er savnet.

Matmangel

Ødelagte veier og oversvømmelser som når helt opp til toppen av høye palmetrær, hindrer stadig fordelingen av hardt tiltrengt matvarehjelp til de tre millioner mennesker som har mistet sine hjem.

- Matvarene som Verdens matvareprogram (WFP) kan regne med i de hardest rammede områdene, vil vare i to til tre uker, sa regionalsjefen for FN-organisasjonen, Francisco Roque Castro, fredag.

Han ber spesielt om mer kapasitet til å frakte matvarer luftveien til områder som er isolert.

Mange steder er helikoptere den eneste muligheten til å frakte mat til befolkningen, og store flåter med mexicanske og amerikanske militærhelikoptere deltar i operasjonen.

Nødhjelp til en verdi av 100 millioner dollar er på vei til regionen fra Europa, USA og Latin-Amerika.

Flere omkomne

Stadig blir flere omkomne funnet. I Nicaragua er over 500 lik av mennesker som ble skylt til havs av flomvannet i elvene, vasket opp langs strendene.

I Wiwili nær grensa til Honduras ble det også funnet 500 omkomne torsdag. Wiwili, som ligger ved Coco-elva, er rasert av flomvannet, og byen var avskåret fra omverdenen i over en uke.

På Atlanterhavskysten i Nicaragua er det fortsatt 1.200 mennesker som klynger seg til trær som stikker opp av vannet.

- Om de ikke reddes snart, vil vi ha 1.200 lik til, sa presten Norman Bets i Moravia-kirken, den dominerende kirken i området.

I Honduras har amerikanske militære styrker reddet hundrevis av mennesker fra tretopper og hustak.

Carter kommer

Honduras og Nicaragua trenger lettere handelsbetingelser, gjeldslette og øyeblikkelig bistand for å hanskes med katastrofen og følgene av tidligere borgerkriger som USA bærer noe av ansvaret for, sa USAs tidligere president Jimmy Carter i Managua fredag.

Han sa at tilbake i Washington vil han be om flere helikoptere og mer hjelp med mat, vann og medisiner.

Hillary Clinton og Tipper Gore, president Bill Clintons og visepresident Al Gores koner, planlegger å besøke regionen neste uke.

Offisielt er 6.420 mennesker omkommet i Honduras, 3.800 i Nicaragua og noen hundre hver i Guatemala og El Salvador. Orkanen «Mitch» regnes som den kraftigste som har rammet regionen på 200 år.

(NTB)