LØRDAG KLOKKA 23 NORSK TID:  Da starter etter planen våpenhvilen i Ukraina. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.
LØRDAG KLOKKA 23 NORSK TID: Da starter etter planen våpenhvilen i Ukraina. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET.Vis mer

Dødstallene øker før våpenhvile lørdag kl. 23

Granatangrep mot kafé i Øst-Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall drepte i Ukraina-konflikten fortsetter å stige, under to døgn før den planlagte våpenhvilen trer i kraft.

I løpet av det første døgnet etter forhandlingene i Minsk ble åtte ukrainske soldater og tre sivile drept i sammenstøt med de prorussiske separatistene i øst, ifølge Ukrainas forsvar. I tillegg ble 34 soldater skadd.

Ifølge fredsplanen fra Minsk skal en våpenhvile tre i kraft ved midnatt søndag (lørdag klokka 23 norsk tid).

- Vi må ikke ha noen illusjoner, og for ikke å framstå som naiv: Vi er fortsatt langt unna fred. Ingen er overbevist om at det vi ble enige om i Minsk vil bli fulgt til punkt og prikke, sier Ukrainas president Petro Porosjenko.

Granatangrep mot kafé I byen Sjtsjatsja utenfor Luhansk ble en kafé truffet av en granat, ifølge de Kiev-kontrollerte myndighetene i området. Minst to sivile ble drept, ifølge myndighetene.

- Byens varmeanlegg er allerede ødelagt, strømlinjer er brutt og det samme er vannledningene. Slik forberedes altså den omfattende våpenhvilen, sier myndighetstalsmann Hennadij Moskal til Reuters.

Også i Donetsk ble det hørt nye granatangrep fredag, men ingen er rapportert skadd, ifølge BBC.

Over 5.400 mennesker er drept siden urolighetene for alvor tok til i april i fjor.
Uenighet om avtalen Porosjenko, Russlands president Vladimir Putin og representanter for de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina ble torsdag enige om en fredsplan. Allerede fredag var partene uenige om hva avtalen faktisk innebærer.

 HJEMLØSE:  Innbyggere i Donetsk ser på huset som er i ferd med å brenne ned etter å ha blitt truffet av en rakett fredag. Foto: Vasily  Maximov, AFP/NTB Scanpix.
HJEMLØSE: Innbyggere i Donetsk ser på huset som er i ferd med å brenne ned etter å ha blitt truffet av en rakett fredag. Foto: Vasily Maximov, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Porosjenko innebærer avtalen at alle gisler og krigsfanger skal løslates. Dermed forventer ukrainerne at flygeren Nadja Savtsjenko, som har sittet fengslet i Russland i åtte måneder og sultestreiker for 68. dag på rad, skal slippes fri.

- Selvsagt tok Ukraina dette opp i forhandlingene, men president Putin gjentok sitt standpunkt om at hun er under etterforskning og at hennes skyld eller uskyld skal avgjøres av en domstol, sier Putins talsmann Dimitrij Peskov til nyhetsbyrået Ria.

Den 33 år gamle flygeren er tiltalt i forbindelse med at to russiske journalister ble drept i Øst-Ukraina i juni

(NTB-AFP-Reuters).

 I RUINER:  En innbygger i byen Dokuchayevsk sør for Donetsk viser et bolighus som er ødelagt av en rakett. Foto: Maxim Shemetov, Reuters/NTB Scanpix.
I RUINER: En innbygger i byen Dokuchayevsk sør for Donetsk viser et bolighus som er ødelagt av en rakett. Foto: Maxim Shemetov, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer