Dødstallene oppe i 19.500

Myndighetene frykter over 30.000 døde bare i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: 18.000 omkommet

Frykter nye jordskjelv

Trenger massiv hjelp fra FN
Norsk kvinne savnet

Befolkningen i Kashmir-områdene i Pakistan, som er hardest rammet av jordskjelvet, kjemper nå en fortvilet kamp mot klokka.

Det er innført tre dagers landesorg i Pakistan.

Skjelvets senter ligger i Kashmir-området i Kashmir-områdene i Pakistan, og skjelvet hadde en radius på 800 kilometer. Rystningene og de mange etterskjelvene kunne merkes fra sentrale Afghanistan til vest i Bangladesh.

Til nå er 350 personer meldt omkommet i India, og minst fire i Afghanistan. De totale dødstallene vil sannsynligvis aldri være mulig å finne ut av, men myndighetene i Pakistan frykter minst 30.000 døde.

Innbyggerne i små landsbyer graver med bare hendene for å lete etter sine kjære i ruinene av sammenraste hjem og skoler i den største katastrofen som har rammet Pakistan noensinne.

REDDET: Nesten 20.000 mennesker er omkommet etter jordskjelvet i Pakistan, og over 40.000 er skadd. Her fraktes sårede vekk fra Muzaffarabad i pakistanske Kashmir. Foto: SCANPIX/REUTERS;
REDDET: Nesten 20.000 mennesker er omkommet etter jordskjelvet i Pakistan, og over 40.000 er skadd. Her fraktes sårede vekk fra Muzaffarabad i pakistanske Kashmir. Foto: SCANPIX/REUTERS; Vis mer

Pakistanske myndigheter ber nå verdenssamfunnet om hjelp.

Og hjelpen kommer fra fjern og nær. Norske myndigheter har bevilget 15 millioner kroner i nødhjelp. Kina og Japan er i ferd med å sende profesjonelle hjelpeteam til Pakistan, og Australia og USA meldte tidlig om økonomisk støtte.

Skrik i ruinene


Pakistanske redningsarbeidere trakk i formiddag to overlevende ut av restene av et sammenrast leielighetsbygg i Islamabad. De overlevende, en guttunge og en kvinne opplyses å være bare lettere skadd. De fortalte om flere mennesker som fortsatt var fanget inne i ruinene, og skrik om hjelp fra restene av bygningen, sier den pakistanske legen Adil Inayat til AP.

- De hørste stemmer og skrik hele natta. Minst 24 personer døde inne i denne bygningen, og et titall mennesker ble skadd. Myndighetene frykter at et titall personer fortsatt er innesperret i ruinene, sier den pakistanske legen Adil Inayat til AP.

I dag lander et team på åtte krisekoordinatorer fra FN i Islamabad for å planlegge og styre det internasjonale hjelpearbeidet.

- Vi vet at hver time teller etter et jordskjelv av denne størrelsen, sier visegeneralsekretær i FN, Jan Egeland, som leder verdensorganisasjonens humanitære arbeid.

På vei til Pakistan 

Norske  Halvor Fossum Lauritzsen skal lede Det internasjonale Røde Kors sin hjelpeinnsats i det jordskjelvrammede området i Sør-Asia, skriver Aftenposten.

Han har tidligere ledet redningsarbeidet i katastrofeområder som etter jordskjelvet i Bam i Iran i 2003, og i Indonesia etter tsunamien.

En norsk kvinne er fortsatt savnet etter jordkjelvet. Hun befant seg mest sannsynlig i en av de sammenraste boligblokkene i Islamabad, og håpet svinner mens timene uten livstegn fra kvinnen går.