Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødstallene på veiene økte med tretti prosent

Totalt har 38 personer mistet livet i trafikken hittil i år.

 Hvert ulykkestall skjuler en tragedie:  En person omkom da bilen hans kjørte utfor veien og traff autovernet ved Kjerrgården på Askøy i 2015. Bilen fløy gjennom en telefonstolpe og landet i autovernet omtrent 17 meter lenger nede og inn i et tre. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Hvert ulykkestall skjuler en tragedie: En person omkom da bilen hans kjørte utfor veien og traff autovernet ved Kjerrgården på Askøy i 2015. Bilen fløy gjennom en telefonstolpe og landet i autovernet omtrent 17 meter lenger nede og inn i et tre. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er elleve flere enn det rekordlave antallet i samme periode i fjor.

Trygg Trafikk er bekymret over økningen i antallet dødsulykker. Antallet ulykker har økt i sju måneder på rad.

- I fjor opplevde vi de laveste dødstallene i trafikken siden 1947. Hittil i år har utviklingen gått i stikk motsatt retning, sier direktør i Trygg Trafikk Jan Johansen til Dagbladet.

Hvert tall skjuler en tragedie Johansen frykter at dødstallene skal fortsette å stige utover våren og sommeren. Et mer sammensatt trafikkbilde med flere syklister, mopedister og motorsyklister, gjør disse månedene mer ulykkesutsatte.

- Alle disse trafikantgruppene har høyere skaderisiko enn bilistene, sier Johansen.

Direktør i Trygg Trafikk Jan Johansen mener at ulykkestallene i Norge er for høye, selv om de er lavest i Europa.
Direktør i Trygg Trafikk Jan Johansen mener at ulykkestallene i Norge er for høye, selv om de er lavest i Europa. Vis mer

I april viser Trygg Trafikk sine tall at åtte personer omkom i trafikken. Tre av de omkomne var motorsyklister, en var ATV-fører, en var syklist, en var fotgjenger og to av de omkomne var bilpassasjerer.

- Hvert tall i statistikken skjuler en tragedie. Det sitter mange familier, venner og lokalsamfunn igjen i sorg etter disse dødsfallene, sier direktøren.

Trygt sammenlignet med Europa Johansen påpeker at medvirkende årsaker til alvorlige ulykker ofte er uoppmerksomhet, høy fart, rus eller manglende sikkerhetsutstyr.

- De aller fleste ulykker kunne ha vært unngått hvis vi tok andre valg. Det handler om dem som er sjåfører. Derfor må vi jobbe med folk sine holdninger, selv om veistandard og lignende også er viktig, sier han.

Norge er ifølge Trygg Trafikk det mest trafikksikre landet i Europa, og det er svært lave dødstall på norske veier sammenlignet med europeiske naboland.

I fjor var antallet dødsulykker rekordlavt. 31. mai kommer SSB med endelige ulykkestall for 2015. De minner om at Trygg Trafikk sine tall er foreløpige tall, og at antallet omkomne kan være høyere.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!