MINST 12 DREPTE: Politiet sier det er 30 separate åsteder etter drapsferden som gikk gjennom et helt politidistrikt. Foto: AP Photo/Andrew Milligan/PA/SCANPIX
MINST 12 DREPTE: Politiet sier det er 30 separate åsteder etter drapsferden som gikk gjennom et helt politidistrikt. Foto: AP Photo/Andrew Milligan/PA/SCANPIXVis mer

Dødstallene steget til 12 etter at taxisjåfør gikk amok

30 separate åsteder er funnet. 25 personer er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dødstallene har steget fra fem til tolv, etter at taxisjåfør David Bird (52), den antatte gjerningsmannen, gikk amok og massakerte forbipasserende i Storbritannias Cumbria-distrikt. Blodbadet startet rundt 10.30, lokal tid.

- Dette har sjokkert folket i Cumbria. Det er over 30 åsteder, sier talsperson Stuart Hyde ved politiet i Cumbria under en pressekonferanse, melder The Guardian.

Tilstanden til tre av de minst 25 skadde skal være kritisk, etter drapsferden som varte i tre timer og strakte seg 25 km gjennom et helt politidistrikt.

- Fokuset nå er å samle så mye informasjon som mulig, og forsøke få et klart bilde av det som skjedde, opplyser politiet i en uttalelse på sine hjemmesider.

Bird begikk etter alt å dømme selvmord, og liket ble i ettermiddag funnet i et skogsområde som er populært blant turister og turgåere.

Begge skytevåpnene som ble brukt er funnet i nærheten av kroppen, som skal identifiseres formelt på et senere tidspunkt, sier politiet.

Drept mens han klippet hekken Motivet for at Bird tilsynelatende skjøt vilt over et stort geografisk område er ukjent, og innbyggere i distriktet ble rådet til å holde seg innendørs inntil situasjonen kom under kontroll.

MANGE DREPTE: Politiet vokter et drapsåsted på Duke Street i Whitehaven Foto: REUTERS/David Moir/SCANPIX
MANGE DREPTE: Politiet vokter et drapsåsted på Duke Street i Whitehaven Foto: REUTERS/David Moir/SCANPIX Vis mer

De tre første som ble skutt i Whitehaven skal ha vært taxikolleger, melder Sky News. En av dem døde. Deretter kjørte Birds, som har vært taxisjåfør i 23 år, sørover og skjøt mot tilfeldige personer i byene Egremont og Seascale. Vitner sier han hang ut av bilvinduet med våpenet.

Et av ofrene var Gary Purdham, som ble skutt mens han arbeidet ved en åker i nærheten av landsbyen Gosforth.

Tobarnsfaren klippet en hekk, da Bird kom kjørende forbi, rullet ned vinduet og skjøt.

På et tidspunkt forlot drapsmannen bilen, en sølvgrå Citroën Picasso, og fortsatte blodbadet til fots.

Politiet opplyste på en pressekonferanse i kveld at tilstanden til tre av de skadde er kritisk, melder lokalavisa News & Star. Etterforskningsledelsen ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til at Bird la ut på et drapsraid.

- Det blir helt feil å spekulere i en slik tragedie, sier Stuart Hyde i Cumbria-politiet.

- Stort haglegevær Et av øyenvitnene, Alan Hannah, forteller at han flyktet fra området da hun så våpendesperadoen lene seg ut av et bilvindu i Whitehaven, hvor det første drapet fant sted.

- Jeg sto på rødt lys og så rundt hjørnet. Da så jeg en mann med hagle i et bilvindu som var knust. Det så ut som et stort haglegevær. Jeg bare kjørte på rødt og kom meg til helvete ut av Whitehaven, sier mannen til Sky News.

SKJØT TILFELDIGE: En av bilene som ble angrepet i Seascale. Foto: AFP PHOTO/ANDY YATES/SCANPIX
SKJØT TILFELDIGE: En av bilene som ble angrepet i Seascale. Foto: AFP PHOTO/ANDY YATES/SCANPIX Vis mer

John Cook fra Seascale forteller til BBC at han så tre døde mennesker liggende i én av gatene i tettstedet.

- Jeg trodde en person hadde kollapset. Så dro jeg 50-60 meter videre og så en død syklist, sier han.

- Snill og hyggelig Kolleger, bekjente og naboer av Bird beskriver ham som en «hyggelig» og «snill», men tilbaketrukket mann.

— Jeg er fullstendig sjokkert, helt nummen. Han er en hyggelig fyr, en stille type. Han var ikke spesielt sosial, han snakket ikke med naboene, sier en av Birds naboer.

Bird bor alene, skal være skilt og ha én eller to sønner. En nabo gjennom 20 år sier han aldri har skapt problemer.

— Jeg kjenner ham. Han er all right, sier naboen til BBC.

Peter Leder, som overfor CNN hevder han er venn av Bird, sier han snakket med ham i går kveld. Da skal han angivelig ha sagt «Du kommer ikke til å se meg igjen», melder den amerikanske nyhetskanalen.

Uvanlig hendelse Skyteepisoder av denne typen er svært uvanlige i Storbritannia, hvor våpenkontrollen er streng, skriver NTB.

Den antatte gjerningsmannen er taxisjåføren David Bird (52)
Den antatte gjerningsmannen er taxisjåføren David Bird (52) Vis mer

I 1996 ble 16 barn og deres lærer drept da en person åpnet ild i den skotske byen Dunblane, og i 1987 ble 16 personer drept da en mann åpnet ild i Hungerford sør i England.

Etter Dunblane-skytingen ble det samlet inn 23.000 våpen, og det ble vedtatt en lov om forbud mot håndvåpen.

DRAPSRAIDET: Det første drapet fant sted i byen Whitehaven. Drapsmannen kjørte deretter sydover og skjøt vilt i byene Egremont og Seascale. Liket av Bird ble funnet i Boot, som ligger et stykke øst for Seascale. Politiet sier de har lokalisert 30 ulike åsteder. Grafikk: REUTERS
DRAPSRAIDET: Det første drapet fant sted i byen Whitehaven. Drapsmannen kjørte deretter sydover og skjøt vilt i byene Egremont og Seascale. Liket av Bird ble funnet i Boot, som ligger et stykke øst for Seascale. Politiet sier de har lokalisert 30 ulike åsteder. Grafikk: REUTERS Vis mer