Dødstallene stiger etter dobbeltskjelv i Kina

Militære tropper og spesialredningsarbeidere på vei inn i katastrofeområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 47 personer meldes omkommet etter to grunne jordskjelv i nordvestlige Kina i natt. Flere hundre skal være alvorlig skadd.

Dødstallet har til nå vært rapportert å være rundt 20, men nyhetsbyrået AFP melder nå at opp mot 47 skal være drept og 296 skal være skadd. De viser til offisielle myndigheter.

To skjelv kom raskt etter hverandre og har blitt målt til 5,9 og 5,6 i styrke, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret. Det kinesiske opererer med en styrke på 6,6. Skjelvene var svært grunne, bare rundt 10 kilometer dype, noe som gjør skjelvene ekstra farlige.

- Lite panikk Skjelvet hadde sitt episenter 170 kilometer vest for hovedstaden Lanzhou i Gansu-provinsen.

Området som ble rystet består i hovedsak av fjell, ørken og dyrket mark. Med sine 26 millioner innbyggere er Gansu-provinsen blant de minst befolkede områdene i Kina.

Ifølge nyhetsbyrået AP oppsto det lite panikk da skjelvene kom.

- Du kunne se lysekronene vingle og vinduene vibrere, men det er ikke mange sprekker i muren. Folk strømmet ut i gatene, sier en hotellansatt i ZXhang county, fire mil fra episenteret, til byrået.

AFP viser til nettstedet 163.com som melder at 500 militære tropper og 120 redningsarbeidere er sendt inn i katastrofeområdet der en omfattende redningsoperasjon er underveis.

Reuters melder at mange hus har kollapset.

Meldt regn Røde Kors melder på Twitter at de er på vei med hjelp.

FÅR BEHANDLING: En mann og en kvinne mottar behandling etter jordskjelvet. REUTERS / Stringer / NTB scanpix
FÅR BEHANDLING: En mann og en kvinne mottar behandling etter jordskjelvet. REUTERS / Stringer / NTB scanpix Vis mer

- Rød Kors sender 200 telt, tusen familiepakker og 2000 jakker for overlevende, skriver Francis Markus som er talsperson for organisasjonen i Øst-Asia.

- Det er meldt kraftig regn i det rammede område, noe som vil hindre redningsarbeidet og øke faren for jordskred, opplyser Røde Kors, ifølge NTB.

Hele det vestlige Kina er svært utsatt for jordskjelv.

Tidligere i år mistet 200 mennesker livet da et skjelv med en styrke på 6,6 rammet naboprovinsen til Gansu, Sichuan, fem år etter at nesten 90.000 mennesker omkom i et stort skjelv i samme provins.

Grunne jordskjelv har potensial til å være svært ødeleggende.

Dagbladet følger utviklingen.

SØKTE UT: Innbyggere står utenfor sine hjem etter jordskjelvet rystet Dingxi i Gansu-provinsen i natt. REUTERS / China Daily / NTB scanpix
SØKTE UT: Innbyggere står utenfor sine hjem etter jordskjelvet rystet Dingxi i Gansu-provinsen i natt. REUTERS / China Daily / NTB scanpix Vis mer