Dødstallene stiger etter drapsferd mot dronning

Gjerningsmann skulle kastes ut av leiligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En femte person er nå bekreftet omkommet, etter at en 38 år gammel mann meide bilen inn i en menneskemengde under Dronningens dag i Apeldoorn, Nederland, melder lokale medier.

Det døde er ikke gjerningsmannen, en 38 år gammel nederlender, som ble pågrepet umiddelbart etter. Mannen er mistenkt for «angrep på kongehuset og uaksomt eller uoverlagt drap».

- Med overlegg
- Jeg kan ikke si noe om identiteten, sier en talsperson til Nederlands Dagblad. De siste bekreftede rapportene sier at 38-årigens tilstand er kristisk, og ikke i stand til å gjennomgå avhør. Dersom 38-årigen overlever så risikerer han livsvarig fengsel.

- Det begynner å bli klart at dette skjedde med overlegg, sier statsminister Jan Peter Balkenende. Myndighetene sier føreren blant annet hadde et kart over dronningens reiserute liggende i bilen, skriver AP. Han skal ha sagt at han ville drepe Beatrix til politimennene som kom til stedet.

Minst 13 personer ble skadd i det politiet kaller et attentatsforsøk mot dronning Beatrix. Med familiemedlemmer satt hun i en buss uten tak lenger ned i paradegata, og politiet mener mannen forsøkte å sikte seg inn på henne.

Skadde barn
Ordfører Fred de Graaf sier at tilstanden til åtte av de 13 skadede er kritisk. Tre menn og tre kvinner er drept, mens minst ett av de skadede er barn, en ni år gammel jente, skriver AP.

Hendelsesforløpet er uklart. Paradegata skal ha vært sperret av for trafikk. Videobildene fra de siste sekundene av drapsferden viser at bilen allerede er hardt skadet. Trolig så skyldes dette at mannen brukte bilen som rambukk for å forsere politisperringer.

Videobilder fra stedet viser mennesker som slynges i luften, når den løpske, sorte Suzuki-bilen i stor hastighet pløyer ned paradegata, og såvidt unngår å treffe en politimann før kjøretøyet krasjer inn i en statue. Gjerningsmannen ble liggende hardt skadd i vraket, blødende fra kutt i hodet.

De neste minuttene er åstedet en slagmark. En rekke livløse personer mottar hjerte-lungeredning fra tilskuere, mens andre flykter i panikk.

Kasta ut av leiligheten
Mistenkte skal ha opptrådt alene, og var ikke knyttet til noen form for ideologisk- eller terrorgruppe, melder AP. Naboer av mannen sier imidlertid at han nylig mistet jobben og skulle kastet ut av leiligheten. Det er ikke funnet sprengstoff i bilen eller bopelen.

Videre feiring av Dronnings dag - en kombinasjon av Beatrix' fødselsdag og landets nasjonaldag - ble avlyst, og flaggene gikk fra hel til halv stang. I en tv-sendt uttalelse uttrykker Beatrix sin sorg, sjokk og kondolanse til de etterlatte og berørte.

- Vi er målløse over at noe så fryktelig kan ha skjedd, sier Beatrix.

DRAPSMISTENKT: Bilen ble ført av en 38 år gammel, som ble hardt skadd i sammenstøtene. Mannen er mistenkt for attentat mot kongefamilien, som sitter i bussen bak i bildet. I tillegg er han mistenkt for "uaksomt eller overlagt drap". Foto: SCANPIX
DRAPSMISTENKT: Bilen ble ført av en 38 år gammel, som ble hardt skadd i sammenstøtene. Mannen er mistenkt for attentat mot kongefamilien, som sitter i bussen bak i bildet. I tillegg er han mistenkt for "uaksomt eller overlagt drap". Foto: SCANPIX Vis mer
SKREKKSCENER: En politimann og tilskuere til tragedien bistår med hjerte-lungeredning på en livløs person. Foto: SCANPIX
SKREKKSCENER: En politimann og tilskuere til tragedien bistår med hjerte-lungeredning på en livløs person. Foto: SCANPIX Vis mer