Dødstallene stiger etter jordskjelv i Peru

La Paz: Minst 47 mennesker omkom og 550 ble skadd da et sterkt jordskjelv lørdag kveld norsk tid rystet Andesfjellene i Sør-Amerika. I Peru skal to barn ha mistet livet, da en mur raste sammen over dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjelvet ble målt til 7,9 på Richter skala og episenteret lå utenfor kysten av Peru, 600 kilometer sørøst for hovedstaden Lima. Til sammen 14 mennesker ble funnet døde i byen Moquegua, der mange av bygningene er enkle jordhus, og 12 ble funnet døde i Perus nest største by Arequipa. Teleforbindelsene var mange steder brutt, og det var søndag morgen uklart hvor mange som var omkommet.

- Skadene i Moquegua er forferdelige, døde mennesker ligger bokstavelig talt slengt rundt omkring på bakken, fortalte en journalist på stedet. Han antydet at mer enn 20 mennesker kunne ha mistet livet bare i denne byen.

Panikk

Ifølge lokale kringkastingsmeldinger kom mange mennesker til skade i skjelvet, som kunne merkes i flere søramerikanske land. Tusenvis av panikkslagne mennesker flyktet fra sine hjem, og myndighetene i de berørte land fryktet omfattende materielle skader.

I deler av det sørlige Peru ble strømforsyningen brutt, og skremte mennesker flyktet ut på gatene. Skjelvets episenter lå i Stillehavet utenfor Arequipa, som ligger noen få hundre kilometer vest for Bolivias hovedstad La Paz.

Fjernsynsbilder viste at ett av tårnene på katedralen i Arequipa hadde falt sammen, og at det andre var så sterkt skadd at det når som helst kunne komme til å rase over ende. Ifølge borgermester Juan Manuel Guillen var det erklært unntakstilstand i byen.

Rystelser

Rystelsene varte i mer enn ett minutt i Peru og kunne også merkes i hovedstaden Lima, mens de i Bolivia var over etter 30 til 40 sekunder. I Chile ødela skjelvet flere bygninger i byen Arica. Det er nå fare for at det bygger seg opp en stor tidebølge utenfor kysten av Chile, Peru, Ecuador og flere andre latinamerikanske land.

Ett av historiens verste jordskjelv inntraff i Peru i mai 1970, da rundt 70.000 mennesker mistet livet. I januar 1999 ble Perus naboland i nord Colombia rammet av et jordskjelv, som ble målt til 6,2 på Richters skala og kostet mer enn 1.230 menneskeliv.

(NTB-AFP-DPA)