Dødstallene stiger etter kraftig jordskjelv

Tusener av mennesker er døde og skadde på øya Java i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 2727 mennesker er bekreftet omkomne og flere tusen er skadde etter det kraftige jordskjelvet som rammet øya Java i Indonesia like før klokka seks lokal tid.

Bygninger kollapset da jordskjelvet rammet Yogyakarta på øya Java klokka ett i natt norsk tid. Tusener har mistet livet. Årsaken skal være hode- og bruddskader som de pådro seg da bygninger raste sammen, melder Reuters.

Jordskjelvet skal ha målt 6,2 på Richters skala. Episenteret lå i havet, men forårsaket ingen tsunami.

Yogyakarta er Indonesias gamle kongeby og landets største turistmål. Byen ligger 440 kilometer sørøst for hovedstaden Djakarta

Fire nordmenn i området rapporteres å være uskadd.


Rømte fra husene sine

Et vitne fortalte til AP at de sårede ble fraktet i hopetall på lastebiler til sykehus. Skjelvet inntraff i morgentimene lokal tid. Vitner forteller at folk rømte fra husene sine i hopetall, skriver BBC.

- Jordskjelvet føltes massivt. Sterkere enn folk her mener de har opplevd noen sinne. Skjelvet rystet meg våken. Møbler falt sammen, betongbiter løsnet fra veggen på hotelrommet mitt. Folk løp ut i panikk bare i nattskjorta, sier katastrofekoordinator Brook Weisman-Ross i Plan International til BBC. 

Store ødeleggelser 

KATASTROFE: Indonesia er igjen rammet av katastrofe. Tusenvis er døde og skadde etter et jordskjelv klokka ett i natt norsk tid. Foto: Scanpix/Reuters
KATASTROFE: Indonesia er igjen rammet av katastrofe. Tusenvis er døde og skadde etter et jordskjelv klokka ett i natt norsk tid. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Weismann-Ross sier jordskjelvet har ført til omfattende ødeleggelser i hele byen. Mange små, eldre hus har rast sammen.

I et av de hardets rammede områdene møtte nyhetsbyrået AP Subarjo, en 70 år gammel matselger, som satt gråtende ved siden av sin døde kone og sammenraste hus. Rundt han dro naboene lik ut av husene.

- Jeg kunne ikke hjelpe henne. Jeg prøvde å redde barna, det ene hadde er brukket bein, og så kollapset huset. Jeg kunne ikke redde henne.


Stadig flere døde blir funnet etter jordskjelvet.

- De fleste av dem har hodeskader. Dødstallene vil øke kraftig, sier en talsperson ved Bethesda sykehus til Reuters.

Ifølge politiet skal elektrisitet- og kommunikasjonsnettet ha blitt satt ut av drift, noe som gjør det vanskelig å få oversikt over omfanget av ulykken.

Flyplassen i Yogyakarta er også stengt. Deler av et tak har falt sammen og rullebanen har sprukket opp.

Dødstallene stiger etter kraftig jordskjelvLigger i «Ringen av ild»

Like før jordskjelvet sendte vulkanen Merapi ut store mengder aske og varm gass. Det er foreløpig ikke sikkert om det er en forbindelse mellom de to episodene, eller om utbruddet forårsaket noen skader på befolkningen.

Merapi er en av verden mest aktive vulkaner, og de siste ukenes aktivitet har ført til at alle som bodde i nærheten av vulkanen ble evakuert.

Seismisk landhevning er svært vanlig på Indonesia, ettersom øykjeden ligger i «Ringen av ild» - et område av Stillehavet med svært mange aktive vulkaner.

<B>KRAFTIG UTSLAG:</B> Skjelvet slo kraftig ut på seismografen med sine 6,2 på Richters skala.