Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødstallene stiger etter massakre på Filippinene

11 nye lik funnet i massegrav.

MASSAKRE: Etterforskere undersøker stedet der en rekke medlemmer av en politisk klan og flere journalister ble massakrert på Filippinene mandag. Massakren fant sted i utkanten av Ampatuan på Maguindanao sør på Filippinene. Foto: AFP/Scanpix
MASSAKRE: Etterforskere undersøker stedet der en rekke medlemmer av en politisk klan og flere journalister ble massakrert på Filippinene mandag. Massakren fant sted i utkanten av Ampatuan på Maguindanao sør på Filippinene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er erklært unntakstilstand i deler av Filippinene etter mandagens massakre. Tirsdag steg tallet på drepte til 46.


Minst 25 mennesker ble funnet i en massegrav tirsdag, i tillegg til de 21 drepte som ble funnet mandag. Massakren, som knyttes til en valgfeide mellom to familier, er den blodigste politiske hendelsen i Filippinenes historie.

500 filippinske soldater ble tirsdag sendt til området. De har fått i oppgave å pågripe de ansvarlige for massakren i Maguindanao-provinsen sør på Filippinene, samt å finne om lag 20 personer som fremdeles er savnet.

Fra før er 3.000 soldater utplassert i området.


Unntakstilstand

President Gloria Arroyo erklærte tirsdag unntakstilstand i Maguindanao og to nærliggende områder der det til sammen bor 1,5 millioner mennesker.

Arroyos talsmann, Serge Remonde, sier at unntakstilstanden vil gjøre det mulig for militæret og politiet å gjeninnføre lov og orden. Det er blant annet allerede opprettet flere kontrollposter, og politiet har fått vide fullmakter til å pågripe og fengsle mistenkte.

Et følge bestående av lokale journalister, advokater og medlemmer av Mangudadatu ble bortført av om lag 100 bevæpnede menn mandag. Samme dag ble 21 personer funnet drept, og tirsdag ble ytterligere 18 lik funnet i en massegrav, opplyser politiet.

Blant de drepte er Genalyn Tiamzon-Mangudadatu, som var på vei for å nominere ektemannen Esmael Mangudadatu som kandidat i det kommende guvernørvalget. Også hans to søstre er funnet drept.


- Planlagt

Den tidligere provinsguvernøren i Maguindanao, Andal Ampatuan, som nylig trakk seg for å omgå reglene for hvor lenge en guvernør kan sitte, er mistenkt for å ha stått bak bortføringen og drapene.

Hans politiske rival Mangudadatu sa tirsdag at fire vitner har fortalt ham at følget ble stoppet av geværmenn som er lojale mot Ampatuan.

- Dette var planlagt. De hadde allerede gravd et digert hull til likene, sier Mangudadatu.

Ifølge journalistforeningen på Filippinene var det minst ti lokale journalister i følget. Så langt er åtte av dem identifisert blant de drepte, ifølge Reuters.

Dersom alle er blitt drept, vil dette være den største enkeltstående massakren på journalister i historien, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media