Dødstallene stiger etter sammenstøt i Kairo

20 drept i løpet av onsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på drepte etter at væpnede menn i morgentimene angrep demonstrantene, sto onsdag ettermiddag på 20, ifølge leger og sikkerhetsfolk. Flere er også såret.

To av kandidatene ved presidentvalget denne måneden, islamistene Mohammed Mursi og Abdel Moneim Abul Fotouh, varslet at de avbryter valgkampen inntil videre.

- Det skjer i solidaritet med demonstrantene, sa Mursi.

Angrep Uroen brøt ut da væpnede menn tidlig onsdag morgen angrep en gruppe demonstranter. I en kunngjøring fra de militære lederne midt på dagen het det at situasjonen var under kontroll, og at soldatene hadde ordre om ikke å angripe demonstrantene med mindre de selv ble angrepet.

Mange av demonstrantene skal ha vært tilhengere av en salafistisk sjeik som ikke får lov til å stille som kandidat i presidentvalget. Salafistene er konservative muslimer som ønsker at islam skal være grunnlag for statsformen i Egypt.

Aktivister har i flere dager demonstrert ved forsvarsdepartementet i Kairo med krav om slutt på det militære styret i Egypt. Ifølge helsepersonell og en kilde i sikkerhetstjenesten skal det ha blitt kastet stein og bensinbomber fra begge sider i sammenstøtene onsdag.

Skjøt Angrepsmennene kom til et område nær forsvarsdepartementet i Kairo ved daggry, og de skjøt mot de rundt 600 demonstrantene som oppholdt seg der. Det statlige fjernsynet i Egypt meldte senere på morgenen at sammenstøtene fortsatte.

- Flere titalls mennesker er såret, og for noen av dem er tilstanden kritisk, sa en talsmann for helsedepartementet i Kairo.

Demonstrantene varslet lørdag at aksjonene med krav om at de militære må gi fra seg makten, skal fortsette på ubestemt tid. De krever samtidig at salafisten Hazem Abu Ismail må få stille som kandidat ved presidentvalget i juni.

Påskudd? Den sentrale valgkommisjonen i Egypt vil nekte Abu Ismail å stille opp, offisielt fordi hans mor har tatt amerikansk statsborgerskap ved siden av det egyptiske. Men mange av hans tilhengere tror dette bare er et påskudd for å bli kvitt en brysom politiker.

Valgkommisjonen kunngjorde for vel to uker siden at til sammen ti kandidater stenges ute fra valget på president. Ved siden av Abu Ismail gjelder det blant annet Khairat al-Shater fra det mektige Muslimske brorskapet.

Første runde i det egyptiske presidentvalget skal etter planen holdes onsdag 23. og torsdag 24. mai. Hvis ingen kandidat får over halvparten av stemmene da, vil de to kandidatene med størst oppslutning gå videre til en andre og avgjørende valgomgang 16. og 17. juni.

(NTB)