Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødstallene stiger fortsatt

Livet henger i en tynn tråd for to år gamle Wanjiku. Søndag lå den lille jenta på operasjonsbordet ved et sykehus i Nairobi, med sprukket hodeskalle. Stadig mer tyder på at Wanjiku ble offer for fundamentalist-terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på døde etter fredagens bombe i sentrum av den kenyanske hovedstaden var søndag kommet opp i 180. Nærmere 5.000 ble skadd, og hvor mange ruinene fortsatt skjuler vet ingen.

Overfylte sykehus

At Wanjiku fortsatt lever betegner legene som et mirakel. Om den lille jenta overlever er ennå for tidlig å si.

Sykehusene i Nairobi er overfylte av sårede, mange av dem uidentifiserte. For minst 25 av dem er tilstanden kritisk, Wanjiku er en av dem.

I Dar-es-Salaam steg tallet på drepte søndag til 10, mens 70 sårede behandles for skader ved sykehus.

Bryr seg ikke

Mens helsepersonell søndag kjempet for å holde liv i de mange sårede, fortsatte letingen i ruinene i Nairobi.

Amerikansk personell nektet imidlertid de lokale redningsmannskapene adgang til restene av USAs ambassade, og måtte også tåle hard kritikk for ikke å bistå i redningsarbeidet i bygningene ved siden av.

- Det er som om dette bare dreier seg om de 11 amerikanerne som ble drept. De bryr seg katten om kenyanerne, sier en utenlandsk hjelpearbeider på stedet.

Ett tonns bombe

Ifølge israelske bombe-eksperter ble det etter alt å dømme brukt en bombe på minst ett tonn under aksjonen.

- Jeg vi si, på bakgrunn av tidligere erfaring, at det for å forårsake slik skade trengs om lag 1.000 kilo sprengstoff, sier den israelske kapteinen Danny Kaplan.

Sikkerhetsvakter fra det private selskapet United International Investigation Services (UIIS), som hadde vaktholdet ved den amerikanske ambassaden, har fortalt at tre menn fire dager før bombe-eksplosjonen i nærmere en halv time filmet ambassaden og nabobygningene rundt.

Vaktene varslet de amerikanske marinesoldatene ved ambassaden, men ble avvist.

Øyenvitner har fortalt at de så en mann parkere en pickup-bil på ambassadens parkeringsplass klokka 10.28 fredag, etter å ha fått tillatelse fra sikkerhetsvaktene. Mannen ble angivelig sittende i bilen til eksplosjonen skjedde 10.44.

Terror-gudfar

Jakten på de skyldige etter bomben fortsetter for fullt, og stadig flere opplysninger og spor peker i retning av arabiske fundamentalister.

Ifølge islamske kilder i London var det organisasjonen Islamsk front, som ledes av terror-gudfaren Osama bin Laden, som sto bak Nairobi-bomben.

Beslutningen om å gjennomføre aksjonen mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania ble ifølge kildene tatt under et møte i Peshawar i Pakistan i juni.

Under dette møtet ble det besluttet å «angripe amerikanske mål over hele verden, for å presse USA til å trekke sine styrker ut av Golf-regionen og heve sanksjonene mot Irak».

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!