FORFERDELIG. Bygninger sto i brann i den sørlige byen Osj i Kirgisistan allerede fredag, men situasjonen betegnes lørdag som forferdelig. Mange er drept og såret i uroen. Foto: REUTERS/Alexei Osokin/SCANPIX
FORFERDELIG. Bygninger sto i brann i den sørlige byen Osj i Kirgisistan allerede fredag, men situasjonen betegnes lørdag som forferdelig. Mange er drept og såret i uroen. Foto: REUTERS/Alexei Osokin/SCANPIXVis mer

Dødstallene stiger i Kirgistan

Nå ber landet Russland om hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   Kirgisistans regjering ber Russland om militær hjelp for å gjenopprette ro og orden i den sentralasiatiske republikken. Antall drepte og sårede fortsetter å stige.

Minst 62 personer har mistet livet i urolighetene i landet som fortsatte lørdag, mens antall sårede oppgis til nesten 800. Deler av landets nest største by Osj står i flammer, og det er frykt for at antall bekreftede drepte og sårede vil stige kraftig når regjeringsstyrker igjen har fått kontroll.

Trenger hjelp - Vi trenger at utenlandske væpnede styrker kommer inn for å roe situasjonen, sier landets midlertidige statsminister Roza Otunbajeva til journalister i hovedstaden Bisjkek.

- Vi har bedt Russland om hjelp, og jeg har allerede undertegnet et brev til president Dmitrij Medvedev, tilføyde hun.

Ute av kontroll - Siden i går er situasjonen kommet ut av kontroll, sa Otunbajeva om situasjonen i den sørlige delen av landet. Fredag erklærte regjeringen unntakstilstand i Osj, men det har tilsynelatende ikke hatt noen virkning.

Myndighetene har også bedt pensjonerte politifolk og militære om å hjelpe til.

- Myndighetene vil være takknemlige for enhver frivillig som bidrar til å hindre borgerkrig i det sørlige Kirgisistan, sier regjeringstalsmann Azimbek Beknazarov til et lokalt nyhetsbyrå.

Urolighetene foregår der den avsatte presidenten Kurmanbek Bakijev har sin maktbase. Bakijev ble avsatt etter en oppstand i hovedstaden Bisjkek i april.
  Væpnede oppgjør Væpnede kamper og slag har pågått hele natten i Osj og fortsatte lørdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Skytingen har særlig skjedd i en bydel der det i hovedsak bor usbekere.

- Hele gater står i brann, sa innenriksdepartementets talsmann Rakhmatillo Akhmedov.

- Situasjonen er svært dårlig. Det er ingen tegn til at det stopper. Boliger settes fyr på, tilføyde han.

Flykter En regjeringstalsmann opplyste at etniske usbekere flykter til grensen. Et vitne forteller at tusener av kvinner og barn er kommet fram til usbekiskdominerte byen Marhamat, 60 kilometer fra Osj. Det er også opprettet leirer for usbekere uten familie i nabolandet Usbekistan.

Grensen mellom Kirgisistan og Usbekistan er stengt fra usbekisk side, rapporterer nyhetsbyrået AFP.

- Alt brenner En menneskerettighetsaktivist forteller til nyhetsbyrået Reuters at situasjonen er forferdelig for det usbekiske mindretallet.

- Alt brenner: usbekiske hjem, restauranter og kafeer. Hele byen er dekket av røyk, sier Dilmurad Isjanov, selv etnisk usbeker, på telefon fra Osj.

- Vi trenger ikke de kirgisiske myndighetene. Vi trenger Russland. Vi trenger soldater. Vi trenger hjelp.

Menneskerettighetsaktivisten Andrea Berg som arbeider for den New York-baserte organisasjonen Human Rights Watch, ber også verdenssamfunnet gripe inn.

- Situasjonen her ser fryktelig ut. Regjeringen har ingen kontroll over byen. Det er krig, sier hun.

- Det er ikke mulig å komme trygt ut til flyplassen, og de usbekiske bydelene brenner. Det skytes over alt, og det kommer forferdelige telefoner fra usbekere i de usbekiske bydelene som har sett hvordan naboene blir drept, forteller hun.

Regjeringen sendte pansrede styrker til Osj fredag, men de har ikke klart å stoppe uroen i byen og området.

(NTB)