Dødstallene stiger i Mexico

103 bekreftet døde som følge av svineinfluensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tallet på døde stiger i Mexico

103 mennesker er nå døde etter å ha blitt smittet av svineinfluensaviruset, opplyser helseminister Jose Angel Cordova ifølge Reuters

Av disse har man en sikker bekreftelse på at 20 skyldes viruset, ifølge BBC.

1 600 har vist symptomer på sykdommen, og av disse er rundt 400 nå innlagt på sykehus.

De fleste av pasientene skal ifølge WHO være friske, unge menn.

Sprer seg
I USA er det bekreftet 20 tilfeller av den nye influensaen og i Canada seks.  Ingen av disse er blitt alvorlig syke, og alle har et sykdomsforløp som utvikler seg i positiv retning.

Myndighetene i USA har likevel slått offentlig helsealarm. Erklæringen frigjør ressyrser fra myndighetene til å bekjempe viruset, sa ministeren for nasjonal sikkerhet, Janet Napalitano på en pressekonferanse i går.

En av dem som er testet for svineinfluensaen er Barack Obama.

103 DØDE:  Svineinfluensaen smitter ved dråpesmitte. Myndighetene har beordret folk til å gå med munnbind for å hindre spredning. Foto:       AFP PHOTO/DANIEL CONEJO
103 DØDE: Svineinfluensaen smitter ved dråpesmitte. Myndighetene har beordret folk til å gå med munnbind for å hindre spredning. Foto: AFP PHOTO/DANIEL CONEJO Vis mer

Han gjennomgår hyppige tester etter et nylig besøk i Mexico, hvor han blant annet var i nær kontakt med en person som kan ha dødd av influensaen dagen etter.

Studenter testes
På New Zealand har ti studenter som har vært på språkreise i Mexico testet positivt for influensa. Det er ennå ikke endelig bekreftet at det dreier seg om svineinfluensaen, men landets helseminister sa på søndag at de regnet det som sannsynlig at det dreide seg om det aktuelle viruset.

I Frankrike sjekkes flere for smitte etter å ha kommet hjem fra reiser i Mexico. Det samme er tilfellet i Spania, Skottland og Israel. Også to dansker er blitt sjekket for svineinfluensaen. Disse personene viste seg å ikke være smittet.

Så langt er det ingen i Norge som har meldt om influensaliknende symptomer knyttet til utbruddet av svineinfluensaen.

- Men vi må regne med at vi får slike tilfeller, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen.

Det er kun i Mexico at det er registret dødsfall som følge av influensaen. De andre smittede har foreløpig sluppet unna med milde influensasymptomer.

- Det vi vet er at USA har den beste overvåkningen av viruset. I Mexico vet vi lite om når sykdommen brøt ut. Det kan være forklaringen på hvorfor vi der får de alvorligste tilfellene, sier Iversen.