Dødstallene stiger i Zanzibar, båtflyktninger savnet

Dødstallene stiger etter helgens uroligheter i den tanzanianske delstaten Zanzibar. Minst 280 mennesker er funnet omkommet, og rundt 200 båtflyktninger er sporløst forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av båtflyktningene var såret, da de forsøkte å komme seg unna sammenstøtene mellom politi og demonstranter på øya Pemba. Demonstrantene støttet opposisjonspartiet CUFs krav om nye valg i Zanzibar.

CUF har krevd at fjorårets valg måtte kjennes ugyldige, men regjeringen i Tanzania avviser dette og har langt ned forbud mot protester i Zanzibar.

Den framtredende CUF-talsmannen Hiza Tambe hevdet tirsdag overfor nyhetsbyrået Reuters at det var funnet en massegrav med rundt 150 døde i Zanzibar. Han sa også at tanzaniansk politi hadde åpnet ild mot folk som forsøkte å flykte med båt til nabolandet Kenya, men begge disse påstandene ble avvist av polititalsmenn.

Opposisjonstalsmenn i Zanzibar sier at de ønsker å gå i dialog med regjeringen i Dar-es-Salaam, men at tanzanianske myndigheter så langt har avvist dette.

-Nå må vi enten gi opp og overgi oss eller slåss, framholder en av disse talsmennene.

Zanzibar har indre selvstyre, med egen regionforsamling og president. CUF krever imidlertid utvidelse av selvstyret, og mange av innbyggerne på Zanzibar og Pemba sier at de vil ha full uavhengighet.