Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødstallene stiger på Filippinene

Gloria Arroyo har åpnet presidentpalasset for hjemløse flomofre.

FLOM: Kraftig uvær har ført til flom på Filippinene. Minst 240 mennesker er nå registrert omkommet. Foto: REUTERS / U.S. Navy / SCANPIX
FLOM: Kraftig uvær har ført til flom på Filippinene. Minst 240 mennesker er nå registrert omkommet. Foto: REUTERS / U.S. Navy / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Minst 240 personer har mistet livet i uværet på Filippinene, melder landets myndigheter. Gloria Arroyo har åpnet presidentpalasset for hjemløse flomofre.

Tallet på døde er en kraftig oppjustering fra mandag da det ble meldt at i overkant av hundre personer var omkommet.

Uværet startet lørdag da den tropiske stormen Ketsana feide inn over Filippinene. I løpet av 12 timer falt det like mye regn som det vanligvis gjør på en måned, noe som førte til den største flommen i landet på 40 år.

Det nasjonale rådet for katastrofekoordinering opplyser tirsdag at hjemmene til rundt 1,9 millioner mennesker i hovedstadsområdet er oversvømt. 374.890 personer befinner seg nå i nødleire som er satt opp ved blant annet skoler og kirker.

Åpner presidentpalasset

De sanitære forholdene i disse leirene er svært dårlige, og myndighetene har uttrykt frykt for spredning av smittsomme sykdommer som svineinfluensa og diaré. Tilgangen på rent drikkevann er også begrenset for mange.

De enorme vannmassene har også ført til store materielle ødeleggelser. Hele nabolag er dekket av gjørme, og i gatene ligger bilene på taket.

President Gloria Arroyo har gitt tillatelse til at presidentpalasset i Manila blir brukt som distribusjonssentral og tilfluktssted for hjemløse flomofre.

- Dette er mitt bidrag. Evakuerte kan få plass i palasskomplekset og i telt som vil bli satt opp mellom bygningene. Om det trengs, vil mine ansatte stille kontorene sine til disposisjon, sier Arroyo.

Nytt uvær underveis

Forsvarsminister Gilbert Teodoro forteller at 12.359 mennesker er reddet fra vannmassene, og at internasjonal hjelp sikrer det videre hjelpearbeidet.

- Vi forsøker som best vi kan å tilfredsstille de grunnleggende behovene, men det er en risiko for at situasjonen kan forverre seg. Vi kan ikke la det skje, sier Teodoro.

Meteorologer har advart mot at nytt uvær er under oppseiling øst for Filippinene og det kan nå øystaten så tidlig som fredag. Flere filippinske tjenestemenn har advart mot at det ikke finnes tilstrekkelige ressurser til å håndtere konsekvensene av nok en storm.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling