Dødstallene stiger

Dødstallene stiger i Peru. Stadig flere meldinger kommer inn fra isolerte landsbyer. Rundt 100 mennesker er funnet døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge de siste tallene er det foreløpig funnet 97 omkomne. 46.400 mennesker har mistet sine hjem.

39 av de omkomne mistet livet da en tidevannsbølge som var utløst av jordskjelvet, rammet kysten ved Camana.

Sover utendørs

Samtidig jaktet titusener av overlevende på telt, mat og varme klær. Mange har måttet sove utendørs siden jordskjelvet lørdag. Temperaturene i fjellområdene i Peru går ned mot null om natta nå midt på vinteren på den sørlige halvkule.

Det amerikanske jordskjelvinstituttet oppjusterte styrken til skjelvet fra 7,9 til 8,1, noe som plasserer lørdagens skjelv i kategorien av de få, men svært sterke jordskjelvene. Hadde det skjedd i mer befolkede områder, ville tusener av liv gått tapt.

Sjøen trakk seg nærmere en kilometer tilbake i kystbyen Camana etter skjelvet, som hadde sitt episenter i havet uten byen. Tidevannsbølgen som deretter rammet byen etterlot lange rader med tomme og ødelagte bygninger. Det er fortsatt fare for at nye tidevannsbølger kan ramme kysten.

Fattige hardt rammet

Perus nest største by, kolonibyen Arequipa, og nabobyen Moquegua var de som ble hardest rammet av skjelvet. 80 prosent av husene i det fattige Moquegua skal være ødelagt, mens det ene av tårnene i katedralen i Arequipa styrtet i bakken.

Mange av hovedveiene i området er sperret av steiner og jordskred, noe som har gjort det vanskelig å nå fram til isolerte landsbyer i fjellene. Kraftledninger som er nede og ødelagte telefonlinjer gjør ikke kommunikasjonen lettere.

(NTB)

TRAGEDIE: Jordskjelvet har krevd 100 liv. 60 000 er hjemløse. Jordskjelvet gjorde at disse kistene kom til syne igjen. Foto: SCANPIX