Sri Lanka:

Dødstallene stiger

290 mennesker ble drept og omtrent 500 er skadd, viser oppjusterte tall fra politiet.

KIRKEANGREP: Et dashbordkamera skal ha fanget opp eksplosjonen i St. Anthony kirken på Sri Lanka. 290 er drept og omtrent 500 skadd. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Søndag ble 290 personer drept og omtrent 500 skadd etter at totalt åtte eksplosjoner fant sted i og rundt Colombo i Sri Lanka, ifølge oppjusterte tall mandag morgen. Tre kirker og fire hoteller ble rammet.

24 personer er pågrepet etter terroren så langt.

Myndighetene har foreløpig ikke sagt noe om hvem de pågrepne er. Statsminister Ranil Wickremesinghe sa søndag at det så langt er lokale navn som er kommet opp i etterforskningen, men at etterforskerne også ser på mulige internasjonale forgreininger.

Polititalsmann Ruwan Gunasekara sier det samme mandag, og legger til at de 24 avhøres.

Det er heller ingen som har tatt på seg ansvaret for angrepet, som ser ut til å ha vært utført av en rekke selvmordsbombere.

Politiet har funnet kjøretøy som de mistenker at gjerningspersonene brukte, samt at de har funnet en bolig som skal ha blitt brukt av de mistenkte, ifølge AP.

Myndighetene betegner hendelsen som et terrorangrep, utført av religiøse ekstremister, melder Sky News.

ANGREPET: Politiet pågrep søndag en mann ved New Tropical Inn guest house i Colombo. Video: AP Vis mer

Ytterligere to eksplosjoner

Søndag morgen rammet seks eksplosjoner tre kirker og tre hoteller. Seinere på dagen ble ytterligere ett hotell rammet av en eksplosjon, mens tre politimenn ble drept da ei bombe gikk av mens de gjennomsøkte en bolig i en forstad til Colombo.

Det ble også gjort funn av en rørbombe ved en internasjonal flyplass utenfor Colombo søndag. Bomba ble fraktet vekk og desarmert.

Blant de drepte finner vi også fem briter og tre dansker, opplyser britiske og danske myndigheter. Et øyevitne til en av eksplosjonene hevder i et innlegg på Facebook at de danske ofrene var barn.

Mandag morgen hevet myndighetene portforbudet som ble ilagt søndag kveld, ifølge BBC.

Fraråder reise

Søndag kveld frarådet Utenriksdepartementet reiser og opphold i Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige.

«Alle reisende bes om å holde seg i ro, og ikke oppsøke religiøse og offentlige steder til situasjonen er avklart. Følg med på lokale medier og følg råd fra lokale myndigheter», skriver UD i forbindelse med det oppdaterte reiserådet.

Nordmenn som befinner seg på berørte steder oppfordres til å gi familie og venner beskjed om at de er trygge.

Skal ha varslet

Landets øverste politileder skal ha varslet sikkerhetsmyndighetene på Sri Lanka om en potensiell terrortrussel ti dager før angrepet fant sted, ifølge The New York Times.

- Utenlandsk etterretning har meldt at NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planlegger å gjennomføre selvmordsangrep mot viktige kirker og den indiske ambassaden i Colombo, het det i varselet. NTJ er en radikal muslimsk gruppe på Sri Lanka som fikk oppmerksomhet i fjor da den ble koblet til ødeleggelse av buddhist-statuer.

Politiet sier etterforskningen etter angrepet også vil se på påstander og antydninger om at etterretningstjenesten sviktet ved å ikke avdekke angrepsplanene eller varsle tydelig nok, skriver NTB.

Fordømmer angrepet

Erna Solberg var raskt ute med å fordømme angrepet.

- Jeg fordømmer på det sterkeste de avskyelige angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka denne påskemorgen. Mine tanker går til de som er rammet og deres pårørende, skrev Solberg på Twitter.

Det samme gjorde Storbritannias statsminister Theresa May.

- Voldshandlingene mot kirker og hoteller på Sri Lanka er virkelig avskyelig, og mine tanker går til alle som er berørt på dette tragiske tidspunktet. Vi må stå samlet og forsikre oss om at ingen noen gang skal måtte praktisere sin tro under frykt, skrev May på Twitter.

Også EU-sjef Jean-Claude Juncker er rystet.

- Mine kondolanser går til de pårørende til ofrene som var samlet i fredfull bønn eller som var kommet for å besøke dette vakre landet, skrev han på Twitter.