Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert

Antallet koronasmittede som dør i Sverige, er langt høyere enn det myndighetene rapporterer.

RAPPORTERER: Statsepidemiolog Anders Tegnell sier at de ikke legger skjul på at tallene de rapporterer er for lave.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
RAPPORTERER: Statsepidemiolog Anders Tegnell sier at de ikke legger skjul på at tallene de rapporterer er for lave. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene i Sverige legger hver dag fram tall på hvor mange koronasmittede som er døde, men understreker at det er snakk om foreløpige tall.

Nå foreligger reviderte tall fra myndighetene, som viser at det er snakk om langt flere dødsfall.

25. mars meldte for eksempel helsemyndighetene at det var registrert 42 dødsfall, mens det reelle antallet viser seg å ha vært 97.

Dagen etter ble det meldt at til sammen 66 koronasmittede var døde i Sverige, mens det i virkeligheten var 124.

Etterslepet har siden minket gradvis, og det reviderte totaltallet for fredag viser 24 flere døde enn først oppgitt.

Søndag ble det oppgitt at totalt 401 koronasmittede har dødd i Sverige, en økning på 28 fra lørdagens offisielle tall. Det foreligger ennå ingen reviderte dødstall for helgen.

- HOLD DERE HJEMME: På en pressekonferanse i Stockholm 2. april, oppfordret kommunen byens innbyggere til å holde seg hjemme. Video: Expressen Vis mer

Skjuler ingenting

Statsepidemiolog Anders Tegnell legger ikke skjul på at tallene som legges fram er for lave, men tror ikke at de i realiteten kan være dobbelt så høye.

– Jeg tror ikke det. Nå jobber vi mer systematisk med dette. Da burde etterslepet også bli mindre, sier han.

– Det er absolutt ikke slik at vi forsøker å skjule noe. Man kan ikke skape et feilaktig bilde av at det fins mange dødsfall der ute som vi ikke oppdager. Vi finner dem, men iblant finner vi dem litt sent, sier han.

Flest i Norden

Sverige hadde lørdag 37 døde per 1 million innbyggere, mens det tilsvarende tallet i Danmark var 28, i Norge 11 og i Finland 5.

En slik sammenligning er vanskelig, mener Tegnell, som heller ikke vil være med på at dette nødvendigvis har sammenheng med tiltakene de ulike landenes myndigheter har satt i verk.

– Men jeg hadde akkurat et møte med mine nordiske kollegaer, og vi befinner oss definitivt i ulike faser, sier han, og viser til at Sverige trolig ligger flere uker foran et land som Finland når det gjelder smittespredning.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer