Dødstallet i Syria har passert 100 000

Kan bli en regional og sekterisk konflikt, advarer kong Abdullah av Jordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på døde i konflikten i Syria har passert 100 000, melder Syrian Observatory for Human Rights.

Onsdag sto dødstallet på 100 191, ifølge statistikk som gruppa fører.

Minst 36 661 sivile og 18 072 opprørere er drept, og regjeringsstyrkenes tap kommer opp i rundt 25 000, viser de nye tallene. Resten er for det meste folk fra ulike militsgrupper som støtter president Bashar al-Assads regime, ble det opplyst.

Det samlede tallet omfatter også vel 2 500 døde som det ikke har vært mulig å identifisere. Syrian Observatory for Human Rights, en eksilgruppe med base i London, understreker at opplysningene er usikre fordi partene i konflikten forsøker å holde sine tap hemmelige.

«En skam» USAs FN-ambassadør Susan Rice sa i et avskjedsinnlegg tirsdag at Sikkerhetsrådets manglende evne til å reagere på krisen i Syria er «en moralsk og strategisk skam», ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Rice forlater nå FN for å bli nasjonal sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama.

- Historien vil dømme Sikkerhetsrådet strengt, sa Rice.

Russland og Kina har tre ganger brukt vetoretten de har som faste medlemmer av rådet, til å blokkere resolusjoner som kunne ha ført til økt press mot Assad-regimet.

 SØNDERSKUTT:  Gatebilde fra Aleppo mandag, der en opprører skyter mot president Assads regjeringsstyrker. Foto: Aleppo Media Center/AP/NTB Scanpix.
SØNDERSKUTT: Gatebilde fra Aleppo mandag, der en opprører skyter mot president Assads regjeringsstyrker. Foto: Aleppo Media Center/AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Rådet har vært lammet. Jeg vet ikke hvordan man kan påstå at dette bunner i en svikt i amerikansk politikk eller amerikansk lederskap, når det store flertallet av rådets medlemmer var klare til å handle, framholdt Susan Rice.

Frykter storkonflikt Kong Abdullah av Jordan advarer om at krigen i Syria kan utløse en regional storkonflikt langs religiøse skillelinjer. Han oppfordrer verdensmaktene til å sørge for at partene i den syriske konflikten kommer sammen til fredssamtaler så raskt som mulig.

- Det er blitt klart for alle at den syriske krisen kan utvikle seg fra en borgerkrig til en regional og sekterisk konflikt. Det er ingen gitt å si hvilket omfang en slik konflikt kan få, sa den jordanske monarken i et intervju onsdag.

Han tilføyde at de arabiske landene har et spesielt ansvar for å sørge for at situasjonen i Syria ikke går fra vondt til verre. Jordan har til nå tatt imot over en halv million flyktninger fra det krigsherjede nabolandet.

(NTB).

 ADVARER:  Jordans kong Abdullah II (til venstre) advarer nå mot at borgerkrigen i nabolandet kan utvikle seg til en regional og sekterisk konflikt. Her under statsbesøk i Jordans hovedstad sist helg fra Frankrikes president Francois Hollande. Foto: KHALIL MAZRAAWI, AFP/NTB Scanpix.
ADVARER: Jordans kong Abdullah II (til venstre) advarer nå mot at borgerkrigen i nabolandet kan utvikle seg til en regional og sekterisk konflikt. Her under statsbesøk i Jordans hovedstad sist helg fra Frankrikes president Francois Hollande. Foto: KHALIL MAZRAAWI, AFP/NTB Scanpix. Vis mer