New York:

Dødstallet stiger: - Hjelp oss nå

Over 1200 personer er døde som følge av coronaviruset i New York. Nå ber guvernøren om krisehjelp.

NB! STERKE INNTRYKK: New York er hardt rammet av coronapandemien, og byen har måtte finne andre løsninger for å avlaste likhusene i millionbyen. Video: John Lee via Storyful Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USA er nå landet med flest bekreftede coronatilfeller. Med 163 429 bekreftet smittede personer, har USA passert både Italia, Spania og Kina.

Totalt har 3008 personer i USA mistet livet som følge av coronaviruset, ifølge Johns Hopkins University.

Verst er det i delstaten New York. Der har smittetilfellene økt i en voldsom fart den siste uka.

Bare mandag økte dødstallet i New York med 253 personer på 24 timer. Det er delstatens hittil høyeste antall døde på ett døgn.

Totalt har 1218 personer dødd av coronaviruset i delstaten, og 918 av disse er i New York alene.

- Vi er forbi svimlende

Den voldsomme økningen har gjort at New York guvernør, Andrew Cuomo, nå ber om krisehjelp.

IKKE ENIGE: New York-guvernør Andrew Cuomo gikk hardt ut mot president Donald Trumps forslag. Video: CNN. Foto: AP Photo/Seth Wenig, Cuomo og Pablo Martinez Monsivais, Trump Vis mer

- Vær så snill, kom til New York, og hjelp oss nå, sa Cuomo på en pressekonferanse mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Cuomo sa videre at New York trenger en million nye helsearbeidere for å håndtere krisa.

- Vi har mistet over tusen innbyggere. For meg har vi passert et svimlende antall allerede. Vi er forbi svimlende, uttalte han.

- Lever i benektelse

Cuomo har tidligere uttalt at delstaten ikke har nok sykehusplasser eller respiratorer, til å hjelpe innbyggerne sine, og bekjempe krisen.

Guvernøren avholdt pressekonferansen sin på Javits Center på Manhattan. Vanligvis brukes lokalet til konferanser og konserter, men i disse dager er det forvandlet til et sykehus med rundt tusen sengeplasser.

I tillegg har det militære sykehusskipet USNS Comfort, som ble sendt til byen etter terroren 11. september 2001, ankommet byen. Også det skipet har 1000 sengeplasser.

Likevel advarer guvernøren om at liknende scenarioer kan utspille seg i andre amerikanske byer.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

- Alle som sier at denne situasjonen er forbeholdt New York lever i benektelse. Vi er hvordan viruset beveger seg på tvers av statene, og vi ser hvordan det beveger seg på tvers av nasjonen. Det er ingen amerikanere som er immune for dette viruset, fortsatte han.

Settes ikke i karantene

President Donald Trump bestemte i helga at New York, og områdene rundt ikke skal settes i karantene.

- En karantene er ikke nødvendig, skrev Trump på Twitter lørdag kveld.

Han skrev videre at han har rådført seg med ekspertgruppen i Det hvite hus, og snakket med guvernørene i New York, New Jersey og Connecticut.

POPULÆR: New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, er blitt en helt for mange på grunn av håndteringen av coronakrisen i USAs hardest rammede delstat. Slik svarer han på kritikken fra Donald Trump. Video: AP Vis mer

Likevel ba han det amerikanske folkehelseinstituttet om å utstede strenge reiseforskrifter. Disse skal håndteres av guvernørene i samarbeid med den føderale regjeringen.

Spår 200 000 dødsfall

Mandag spådde Donald Trumps smittevernsekspert, doktor Anthony Fauci, overfor CNN at han tror veldig mange amerikanere kommer til å dø av viruset.

- Jeg vil tro det blir mellom 100 000 og 200 000 dødsfall, og millioner av coronatilfeller. Men jeg kan ikke være sikker, for pandemier er bevegelige, sa Fauci til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer