- Dødstallet vil trolig stige kraftig

Klappet sammen i kveldsrushet. Biler og lastebiler knust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Den lokale avisa Star Tribune melder at ni personer er bekreftet omkommet.

(Dagbladet.no): - Dette er en katastrofe av historiske proposjoner for Minnesota, sier guvernør Tim Pawlenty til den lokale avisa Star Tribune.

Ni personer er så langt bekreftet døde etter at en motorveibru over Mississippi-elva i Minneapolis kollapset i natt, melder lokalavisa.

Brua raste tilsynelatende helt plutselig sammen midt i kveldsrushet fem minutter over 18, lokal tid.

Mellom 50-100 biler var på brua da den klappet sammen. Mange av disse raste ned i elven sammen med tonnevis med betong og vridde stålviere.

Sykehusene i området har fått inn minst 60 skadde, ifølge CNN, men antalle sårede er trolig mye høyere. I tillegg er fortsatt 20 personer savnet, ifølge Star Tribune.

• ER DU I NÆRHETEN? Send oss epost eller en MMS/SMS til 2400, eller ring oss på 24 00 00 00.

Dødstallet kan stige

Dødstallet kan også stige fordi tilstanden er kritisk for flere av de skadde.

- Dødstallet vil trolig stige kraftig

- Dødstallet vil trolig stige kraftig, sier borgermester R.T. Rybak ifølge Reuters.

Tim Dolan, politisjef i Minneapolis, opplyser under en pressekonferanse at alle overlevende har blitt tatt vekk fra broa. Redningsarbeidere har gjennomsøkt om lag 50 biler, og vil se etter flere mulige ofre. Men politiet regner ikke lenger arbeidet som en redningsoperasjon.

En skolebuss full av barn slapp så vidt unna å falle i vannet, men flere av barna ble skadd, skriver AP.

Mennesker og kjøretøy som slapp unna ble lenge stående på restene av brua. Flere sto strandet på deler av brua som ikke styrtet i vannet.

Trodde det var jordskjelv

Jamie Winear satt i bilen sin da hun plutselig hørte drønn, og så følte hun at hun falt og falt og falt. Bilen hennes landet oppå en annen bil, og nevøen hennes skrek at det var et jordskjelv, skriver NTB.

Flere øyenvitner sa til CNN at det hørtes ut som et jordskjelv da brua begynte å brekke opp og styrtet ned i elva.

– Først hørte jeg et enormt drønn. Jeg satt ved PC-en min, og først tenkte jeg: Jøss, var det et fly, sier Leone Carstens som bor i nærheten.

Ramon Houge var så vidt kommet ut på brua da han hørte rumling og så kjørebanen krumme seg foran bilen hans. Trafikken sto i nesten stillestående kø, og han tror at hundrevis av mennesker måtte ha blitt rammet.

Han og andre bilister rygget så godt de kunne da brua forsvant foran dem.

– Det var helt uvirkelig, sa han til avisa Star-Tribune.

- Ikke terrorisme
Årsaken til at bruen falt sammen er ikke kjent, men amerikanske myndigheter utelukker at det er snakk om terrorisme.

Ingeniører som Star Tribune har snakket med, peker på at det kan dreie seg om konstruksjonsfeil, feil ved fundamentene eller skader på grunn av temperaturen.

Det foregikk reparasjonsarbeider på broa da den kollapset, men det dreier seg kun om overflatisk reparasjon, sier en talsmann for samferdselsdepartementet i USA. Åtte personer arbeidet på broa da den kollapset, og en av dem er fremdeles savnet,melder CNN.

Guvernør Tim Pawlenty sier at det ikke ble avdekket noen feil i brostrukturen under en inspeksjon i 2005 og 2006. En studie utført i 2001 av viser imidlertid at det var flere slitasjetegn på brospennet og en bærebjelke.

Brua er en del av hovedveien Interstate 35 mellom Minneapolis og nabobyen St. Paul har egentlig fire kjørefelt.

På grunn av reparasjonsarbeid på brua var imidlertid to av disse stengt. Stålbrua er 40 år gammel. Ifølge trafikketaten i området kjører 200 000 biler over brua hver dag.

I BRANN: Rett etter ulykken begynte en trailer å brenne på ulykkesstedet.