Dødstogene kolliderte kl. 13.12.35

ÅSTA (Dagbladet): Nøyaktig klokka 13.12.35,8 tirsdag 4. januar inntraff den tragiske togulykken på Rørosbanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne av togulykken ved Åsta i Åmot kommune mener nå å ha funnet det nøyaktige tidspunktet for kollisjonen.

Dette har de gjort ved å gjennomføre seismiske undersøkelser.

- Vi prøver å samle inn så nøyaktige faktaopplysninger om ulykken som overhodet mulig. Det er viktig for at konklusjonene skal bli mest mulig riktige, sier politiinspektør Jostein Løken ved Østerdal politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at etterforskningen pågår for fullt, men at det ennå er for tidlig å trekke konklusjoner.

- Vi kommer nærmere og nærmere årsaken til ulykken for hver dag som går. Det jobbes nå intenst med å samle inn fakta. Når vi kan begynne å konkludere, er det ennå for tidlig å si, sier Løken.

De siste dagers presseoppslag om ulike årsaksteorier, ønsker han ikke å kommentere.

Omkommet funnet

I går ble ytterligere en omkommet person funnet på ulykkesstedet, slik at det nå er funnet totalt 18 omkomne personer. Det betyr at én person fortsatt er savnet.

Antallet overlevende er justert ned fra 68 til 67, etter at en av dem man første registrerte som overlevende, har varslet at han ikke var med på togturen.

Bondevik rystet

- Det er et forferdelig syn, sa en rystet statsminister Kjell Magne Bondevik om det han fikk se på stedet hvor togkatastrofen skjedde.

Sammen med med biskop Rosemarie Köhn besøkte han ulykkesstedet like før deltakelsen i minnegudstjenesten i går.

De fikk se redningsmannskapene bruke heisekran og gravemaskiner til å rydde vekk de utbrente togvrakene fra skinnegangen.

- Når en ser hvor forvridde og forkullede lokomotiv og vogner er, så får en tanker om hvilken død disse menneskene gikk i møte; hvor lenge de ble holdt i lidelse og pinsel, sa Bondevik.

Han vil ikke uttale seg om sikkerheten på det norske jernbanenettet før de ulike undersøkelseskommisjonene har lagt fram sine konklusjoner.

REDDER LINJA: Med ei stor kran og flere gravemaskiner ryddes nå toglinja for de ødelagte togene.