Dødstruet sjarmør fanget i fotoboksen

Fjellreven viser seg igjen. Se unik video av mor og valpeflokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er bildet som får forkjemperne for Skandinavias mest sjeldne pattedyr til å gråte en skvett av glede. De siste ukene har de sterkt utrydningstruede fjellrevene blitt fanget i fotoboksene gang på gang på Varangerhalvøya. Men disse fotoboksene gir ikke bøter.

Fjellreven står i fare for å bli det første pattedyret på mange hundre år som blir utryddet fra norsk fauna siden den «originale» moskusen forsvant. Siden sjarmøren i pels ble totalfredet i 1930, har kanten på stupet nærmet seg hvert eneste år.

Før siste valping var det maksimum 50 dyr igjen på fastlandet i Norge og det samme i Sverige. I Finland ble fjellreven registrert som utryddet på slutten av 90-tallet.

Det forrige lyspunktet kom i 2001 da en tispe ble registrert med et ungekull på seks-sju valper i Børgefjell i Nordland.

Unik video

Her kan du se de unike videoopptakene til naturfotografen Aina Bye, som er lagt ut på nettstedet naturvern.no av mor og unger i gråbrun sommerpels fra Børgefjell i 2001.

Sist sommer kom et nytt lyspunkt da både forskere fra Universitetet i Tromsø og Kjell M. Derås kom over en mor med fire valper på Varangerhalvøya. I vinter har forskerne og ildsjelene fått bekreftelsene på at stupet er litt lenger unna: fotoboksene har en rekke opptak av velfødde fjellrever i hvit vinterpels.

Blinker hvert 10. minutt

 RETT I FOTOFELLA:  Disse to utrydningstruede fjellrevene lot seg lokke av reinslakt på fotoboksen på Varangerhalvøya 2. mars klokka 23.58. Foto: Universitet i Tromsø.
RETT I FOTOFELLA: Disse to utrydningstruede fjellrevene lot seg lokke av reinslakt på fotoboksen på Varangerhalvøya 2. mars klokka 23.58. Foto: Universitet i Tromsø. Vis mer

De siste vintrene har Universitet i Tromsø hatt fotobokser med åte fra reinslakt ute på Varangerhalvøya. Boksene har blinket hvert 10. minutt fra slutten av februar til slutten av april. I 2005 fanget ikke de 48 kameraene opp en eneste fjellrev på 200.000 bilder.

I fjor vinter dukket fjellrev opp på 91 bilder hele vinteren. I vinter har det store gjennombruddet kommet med 130 bilder av fjellrev bare på de to først ukene, skriver Nationen.

Konkurrenten fjernet

Kjell M. Derås, som leder fjellrevutvalget i Norges Naturvernforbund, er ganske sikker på forklaringen.

- Fjellreven har hatt ødeleggende konkurranse av den vanlige rødreven om maten. Begge lever av lemen og andre smågnagere, og den kampen har vært ren knock out i favør rødreven. Situasjonen ser ut til å ha snudd seg etter at daværende miljøvernminister Børge Brende ga klarsignal til økt jakt på rødrev i Varanger, sier Derås til Dagbladet.no.

Bønn til Bjørnøy

Dette prosjektet går foreløpig bare en sesong til, men Naturvernforbundet har allerede bedt Brendes etterfølger Helen Bjørnøy om å forlenge til 2014.

Og hun må gjerne få orden på den globale oppvarmingen også. For milde vintre er en trussel både mot fjellreven og lemen-maten.

Fotoboks-bildene i vinter viser at rødreven er blitt langt mer sjelden etter bare to sesonger med jakt. Og da dukker fjellreven opp igjen.

- Fjellreven kommer raskt opp i fullvoksen størrelse på fire-fem kilo, og noen av fjellrevene vi ser på de ferske bildene kan godt være valpene fra sist sommer. Uansett blir et en spennende sommer som kommer. Ekspertene sier det blir et godt år for lemen og gnagere, påpeker fjellrev-entusiast Kjell M. Derås.

SOMMERPELS: Disse fire valpene fra Varangerhalvøya sist vår er det største registrere fjellrev-kullet siden 2001.