STORT TAP: Ofelia Acevedo sørger over tapet av ektemannen Oswaldo Payá, en av Cubas mest kjente opposisjonelle. To utenlandske konservative ungdomspolitikere var med i ulykka der han døde. En av dem er siktet for uaktsomt drap, noe som skaper diplomatisk krise mellom Spania og Cuba. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STORT TAP: Ofelia Acevedo sørger over tapet av ektemannen Oswaldo Payá, en av Cubas mest kjente opposisjonelle. To utenlandske konservative ungdomspolitikere var med i ulykka der han døde. En av dem er siktet for uaktsomt drap, noe som skaper diplomatisk krise mellom Spania og Cuba. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Dødsulykke skaper spansk-kubansk krise

Spania forbereder seg på langvarig diplomatisk krise med Cuba. Lederne på Cuba vil slå politisk mynt på ei bilulykke hvor to kubanske opposisjonelle omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en historie om «politisk turisme» som endte virkelig galt: En spansk og en svensk ungdomspolitiker kjørte to kubanske opposisjonelle, som de hadde kommet for å hjelpe, rett i døden 22. juli.

Oswaldo Payá, en framtredende opposisjonell og leder for en kristelig-demokratiske bevegelse, og hans politiske følgesvenn, Harold Cepero, mistet begge livet i ulykka.

Første krisa

Ángel Carromero, som har vært rådgiver for ledere i det regjerende Folkepartiet i Spania, sitter nå fengslet på Cuba, siktet for uaktsomt drap. Han kjørte ulykkesbilen. Sammen med han på turen til Cuba og i bilen var Jens Aron Modig fra ungdomsfylkingen til kristelig-demokratene i Sverige. Modig ble satt på et fly rett hjem.

Spanias statsminister Mariano Rajoy, fra samme parti som Carromero, har fått si første krise med Cuba etter at han overtok. I utenriksdepartementet i Madrid forbereder man seg på langvarig krise. Det regjerende Folkepartiet har historisk hatt et elendig forhold til Fidel og Raúl på Cuba. I en lang leder i partiorganet Granma tirsdag settes de to «politisk turistene» inn i en stor sammenheng med alle som i utlandet forsøker å undergrave den kubanske revolusjonen.

Dermed er alt håp om å håndtere dette som ei vanlig bilulykke ute for Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Turister»
Carromero og Modig kom til Cuba 19. juni, begge med visum som turist. De hadde med seg penger og en mobil-telefon med ferdig innlagte telefonnumre og navn på viktige kontakter. De skulle hjelpe til med å bygge opp en kristelig-demokratisk ungdomsbevegelse. Sikkerhetspolitiet på Cuba kjenner godt til de mange «politiske turistene» som kommer til øya og hva de gjør. Tidvis sendes de rett tilbake med første fly.

Etter å ha levert varene sine i hovedstaden Havana satte Carromero og Modig seg i en leiebil, sammen med Payá og Cepero, for å kjøre østover til Santiago de Cuba i samme ærend. På veien mistet Carromero styring over bilen og kjørte rett i et tre. Først mente opposisjonelle og slektninger av de omkomne at de ikke var snakk om ei ulykke og at en annen bil hadde skjøvet dem av veien.

Angrende
Modig ble lettere skadd, men han ble satt på et fly rett hjem uten å bli utvist. Carromero sto fram i et video-opptak hvor han bekreftet myndighetenes fortelling om ei ulykke, hvor han bremset og mistet styring på bilen. Han tok også en slags sjølkritikk i sovjet-stil. Han ba videre Spania og verden om å få ham ut av øya og om at ingen «bruker ulykka i politisk øyemed».

Etter hva Granma skriver å dømme har etterforskerne arbeidet mer med å finne ut hva de to utlendingene gjorde politisk enn å klarlegge ulykka. Men Carromero er siktet for uaktsomt drap, som kan gi ti års fengsel. Spania må belage seg å vente på en dom. Kjennes han skyldig kan han kanskje søke om benådning etterhvert eller om overføring for soning i Spania.

ANGER:  Spanjolen Ángel Francisco Carromero ber Spania om å få ham ut av Cuba. Der er han tiltalt for uaktsomt drap. Foto: AP/ NTB Scanpix
ANGER: Spanjolen Ángel Francisco Carromero ber Spania om å få ham ut av Cuba. Der er han tiltalt for uaktsomt drap. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer