Dødsulykke skaper spansk-kubansk krise

Spania forbereder seg på langvarig diplomatisk krise med Cuba. Lederne på Cuba vil slå politisk mynt på ei bilulykke hvor to kubanske opposisjonelle omkom.

STORT TAP: Ofelia Acevedo sørger over tapet av ektemannen Oswaldo Payá, en av Cubas mest kjente opposisjonelle. To utenlandske konservative ungdomspolitikere var med i ulykka der han døde. En av dem er siktet for uaktsomt drap, noe som skaper diplomatisk krise mellom Spania og Cuba. Foto: Reuters / NTB Scanpix
STORT TAP: Ofelia Acevedo sørger over tapet av ektemannen Oswaldo Payá, en av Cubas mest kjente opposisjonelle. To utenlandske konservative ungdomspolitikere var med i ulykka der han døde. En av dem er siktet for uaktsomt drap, noe som skaper diplomatisk krise mellom Spania og Cuba. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en historie om «politisk turisme» som endte virkelig galt: En spansk og en svensk ungdomspolitiker kjørte to kubanske opposisjonelle, som de hadde kommet for å hjelpe, rett i døden 22. juli.

Oswaldo Payá, en framtredende opposisjonell og leder for en kristelig-demokratiske bevegelse, og hans politiske følgesvenn, Harold Cepero, mistet begge livet i ulykka.

Første krisa

Ángel Carromero, som har vært rådgiver for ledere i det regjerende Folkepartiet i Spania, sitter nå fengslet på Cuba, siktet for uaktsomt drap. Han kjørte ulykkesbilen. Sammen med han på turen til Cuba og i bilen var Jens Aron Modig fra ungdomsfylkingen til kristelig-demokratene i Sverige. Modig ble satt på et fly rett hjem.

Spanias statsminister Mariano Rajoy, fra samme parti som Carromero, har fått si første krise med Cuba etter at han overtok. I utenriksdepartementet i Madrid forbereder man seg på langvarig krise. Det regjerende Folkepartiet har historisk hatt et elendig forhold til Fidel og Raúl på Cuba. I en lang leder i partiorganet Granma tirsdag settes de to «politisk turistene» inn i en stor sammenheng med alle som i utlandet forsøker å undergrave den kubanske revolusjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer