Dødsveien til Bagdad

Flere tusen amerikanske soldater kjempet seg i natt nordover mot Bagdad langs «Dødens highway». Det var nærkamper fra hus til hus i «bakholdsgata» i en by i det sentrale Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske soldatene slåss oppover det som har fått kallenavnet «bakholdsgata». Målet er å få slutt på de irakiske styrkenes vellykkete motstandstaktikk. Det var en opprenskingsaksjon med stor fare for egne tap de amerikanske styrkene ga seg i kast med i natt.

Livsfarlig bykrig

- Dette er en kamp for oss. Det er kanskje den farligste formen for kamp, det er bykrig. Noen ganger skjønner du ikke hvem som er fienden før han skyter på deg, sier major Marvin Hill til telegrambyrået AP.

Nattas kamper kan være en forsmak på bykrig i Bagdad. De amerikanske soldatene har fordel av nattsyn og bedre kommunikasjonsutstyr og våpen.

USAs soldater rykker inn i områder de hittil har holdt seg unna. Hensikten er å provosere irakerne til kamp og utrydde dem. Det har vært harde kamper i byen Nasiriyah den siste uka. Invasjonsstyrkene gjør alt for å sikre forsyningslinjene. Derfor nattas aksjon.

Nye forsyninger

Hærens forsyningskjøretøyer dukket i går for første gang opp på framrykkingsveien som marineinfanteriet følger mot nord. Marinen følger riksvei 80, også kalt «Dødens highway», mens hæren i hovedsak rykker fram gjennom åpen ørken.

Marinesoldatene har fått ordre om å stanse og forhøre alle irakiske sivile etter selvmordsangrepet som kostet fire amerikanere livet i Najaf.

Amerikanere og briter er nå ekstra oppmerksomme på mulige selvmordsbombere. Amerikanske soldater som i natt omringet byen Najaf var nervøse, og advarte folk i biler som kom fra byen om at de ville bli beskutt hvis de ikke forlot området.

Samtidig deler de ut matforsyninger til lokalbefolkningen for å hindre at forholdet til dem blir enda mer forgiftet. I full kamputrustning var ei matpakke det eneste som kunne overbevise lokalbefolkningen om at amerikanerne ikke kom for å skade eller drepe alle.

En irakisk krigsfange skal ifølge AP ha fortalt amerikanerne følgende om hvilket bilde irakerne har av de amerikanske marinesoldatene:

- En av dem fortalte at for å bli marineinfanterist så måtte du spise en baby eller drepe noen, sa en marinesoldat, og refererte til hva en irakisk krigsfange hadde sagt.

Andre lommer av motstand møter de framrykkende amerikanerne i Samawah, Karbala og Diwaniyah. Amerikanske fly som bomber disse stillingene, blir fortsatt møtt med maskingeværild.

20 000 flytokt

Pentagon opplyser at antall bombetokt over Irak nå nærmer seg 20 000. Ifølge BBCs korrespondent i Bagdad faller de fleste av bombene fortsatt i utkanten av byen hvor man antar at Saddam Husseins elitestyrker befinner seg.

Bombingen av Bagdad øker stadig i intensitet, og nå bomber koalisjonsstyrkene byen både natt og dag. Samtidig økes intensiteten i angrepene nord i Irak også.

Den kurdiske byen Kalak skal ha blitt utsatt for kraftige bombeangrep i natt. Byen ligger 40 kilometer øst for byen Mosul. Også denne byen skal ha blitt bombet på nytt i natt.

Kraftige kamper i sør

Britiske militære hevder at deres styrker tok kontroll over landsbyen Abu al-Qassib i natt.

Flere hundre irakiske soldater med base i landsbyen skal ha skapt problemer for koalisjonsstyrkene i lengre tid. Landsbyen ligger like utenfor Iraks nest største by Basra. I natt fikk britene kontroll over landsbyen, skriver BBC.

Britene hevder å ha tatt mer enn 200 irakiske krigsfanger, og opplyser at 7 britiske soldater ble skadd i kampene. Det foreligger foreløpig ingen opplysninger om irakiske tap.

DREPT AV FIENDEN: Mens amerikanske marinesoldater rykker nordover mot Bagdad med tungt utstyr, passerer de en død irakisk soldat i veigrøfta. Han er drept i kamp med amerikanerne.