Dødsvideo ryster politiet

Garvede politifolk var sterkt rystet etter at de måtte se filmen som viste hvordan den 19 år gamle gutten tok på seg kostymet som Mummitrollet, la seg i veibanene og ble drept momentant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKIM (Dagbladet): Etterforskerne ved Follo politikammer har nå beslaglagt både kameraet og filmen, som ble tatt opp ved 21.45-tida lørdag kveld.

- Jeg har ikke selv sett filmen, men etterforskerne har gjort det. Den gjorde naturlig nok et utrolig sterkt inntrykk. Jeg har aldri opplevd en liknende sak eller hørt om noe sånt som dette, sier operasjonsleder Knut Jahr til Dagbladet.

Innfall

Årsaken til at politiet har gått ut med detaljene fra dødsulykken, er at de ønsker å advare andre mot liknende stunt, inspirert av «Jackass»-filmene. I USA har flere omkommet etter å ha hoppet foran biler og ligget i togbanen.

FAKTA

«Jackass»

Fenomenet «Jackass» spredte seg for alvor over hele verden med «Jackass - The Movie» i fjor.

Fra å være en populær TV-serie på MTV, gikk det en farsott blant ungdommer som prøvde, og ofte mislyktes, i å utføre liknende stunts som det Jimmy Knoxville, Steve-O og de andre i «Jackass»-gjengen har utført en årrekke.

I USA har flere ungdommer blitt skadd og minst en har dødd etter forsøk på å kopiere gjengen. I Norge har det også vært flere alvorlige episoder. En 16-åring fra Nord-Trøndelag fikk første- og andregradsforbrenninger i bryst- og mageregionen etter at han sammen med to andre forsøkte å sette fyr på seg selv etter å ha sett filmen.

Frontfiguren Johnny Knoxville har flere ganger oppfordret unge til å ikke ta etter, og familieminister Laila Dåvøy uttrykte i fjor sterk bekymring for trenden blant norsk ungdom.

- 19-åringen skal ha hatt dragning mot slik spenning, sier Jahr.

De tre ansatte i underholdningsfirmaet Peak Entertainment i Oslo hadde vært i Eskilstuna i Sverige på et underholdningsoppdrag i et kjøpesenter. Utkledd som Mummitroll ruslet de rundt og håndhilste på barn under lørdagshandelen.

Oslo-firmaet har over 60 ansatte, som leies ut til underholdningsoppdrag i Norge, Sverige og Danmark. Vanlige oppdrag er å more barn ved å kle seg ut som kjente barne-tv-figurer, som Byggmester Bob, Gnottene og Mummitrollet.

La seg ned

Ved Sekkelstenkrysset langs E18 i Askim stoppet de bilen. Ut hoppet den 19 år gamle mannen, som i mørket tok på seg kostymet som Mummitrollet. Han ba de to andre, en gutt på 24 år og ei jente på 27 år, om å filme ham med videokameraet.

Plutselig hoppet han ut i veibanen og la seg på langs.

- Den første bilen som kom, klarte å manøvrere utenom. Den kjørte videre, men sjåføren snudde for å sjekke hva som lå i veibanen. Før han rakk fram, det gikk bare mellom 15 og 20 sekunder, kom en ny bil. 19-åringen hadde skiftet liggestilling og lå nå på tvers i veibanen. Han døde momentant, opplyser operasjonsleder Knut Jahr, som ledet etterforskningen i går natt.

Den 25 år gamle sjåføren som kjørte på ungdommen, var fra nærområdet til Askim. Han var i sjokk og ble tatt hånd om av helsepersonell.

Det ble også 19-åringens kolleger. De var så preget av ulykken at det bare ble tatt et kort avhør av dem. Seinere ble de tatt hånd om av arbeidskolleger og familie.

Ikke rus

Politiet har tatt promilleprøver, men har ingen indikasjoner på at de tre var påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

De to kollegene risikerer å bli straffet for medvirkning, i og med at de filmet 19-åringens ulovlige handling.

- De har forklart at de bare fikk beskjed om å filme idet han tok på seg kostymet, men at de ikke visste hva som skulle skje. De hevder at dette ikke var planlagt, sier Jahr.

Den første sjåføren har forklart at han ikke så noe i mørket før han kom helt inntil og så en bylt som han klarte å svinge unna. Den andre bilen, en Honda Civic, har ikke bremset før overkjørselen. Det er på det rene at de to andre kollegene ikke hadde kledd seg ut.

ULYKKESSTEDET: Her i Sekkelstenkrysset på E18 ved Gresvig Sport utenfor Askim skjedde dramaet: 19-åringen la seg i veibanen, utkledd som Mummitrollet, mens de to kollegene filmet ham. Snart kom en bil som klarte å svinge unna, 20 sekunder seinere kom en ny bil, som kjørte rett over 19-åringen, som da lå på tvers.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer