Dødsvirus dreper narkomane

Under Golf-krigen fryktet de allierte soldatene at Iraks diktator Saddam Hussein skulle slå tilbake med den dødelige miltbrannbakterien anthrax. Nå har en narkoman i Oslo mistet livet på grunn av viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også narkolangeren hans mistenkes å ha dødd på samme vis. Dødsfallet skyldes trolig infisert heroin.

- Vi har varslet misbrukerne og bedt helsepersonell være oppmerksomme på symptomer som nedsatt allmenntilstand, feber og alvorlige hudsår blant de narkomane som måtte oppsøke lege, sier smittevernoverlege Terje Hoel i Oslo.

Skjulte dødsfall

Det er stor dødelighet blant de tyngste heroinmisbrukerne, og Hoel frykter derfor at det kan være andre som har fått stoffet og til og med dødd.

- Vi ønsker nå å få undersøkt stoff politiet beslagla i mars, sier smittevernoverlegen.

Etter alt å dømme har stoffmisbrukeren blitt smittet av anthrax gjennom forurenset heroin.

Virus-terror

Anthrax-viruset er årsak til miltbrannsykdom blant dyr, men er i nyere tid blitt knyttet til terrorvåpen, i første rekke hos Irak. Tidligere Sovjetunionen skal ha produsert hundrevis av tonn anthrax, ifølge avhopperen Ken Alibekov.

Også i mikroskopiske mengder er viruset dødelig for mennesker.

Det spesielle med anthrax-bakterien er at den kan overleve i årevis. Når den tørker, kapsler den seg i sporer. Slik har enkelte bakterier holdt seg i 80 år.

harald.haave@dagbladet.no

DREPER: Dødsviruset de allierte fryktet under Golf-krigen smitter nå narkomane i Oslo, trolig gjennom forurenset heroin.