THAILAND: Etter at 23 mennesker så langt har mistet livet som følge luftveissykdommen mers i Sør-Korea, har nå Thailand påvist det første tilfellet. Foto: NTB Scanpix
THAILAND: Etter at 23 mennesker så langt har mistet livet som følge luftveissykdommen mers i Sør-Korea, har nå Thailand påvist det første tilfellet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dødsviruset har kommet til Thailand. Det finnes fortsatt ingen vaksiner eller kur

En tredel av de smittede dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at 23 mennesker har mistet livet som følge luftveissykdommen mers i Sør-Korea, har nå Thailand påvist det første tilfellet. Det melder blant annet nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene forteller at de så langt har testet 20 personer de har mistenkt for å ha sykdommen, men at alle prøvene inntil har vært negative. Inntil nå.

Det finnes ingen vaksine eller kur mot mers som ifølge WHO har en dødsrate på omlag en tredel av de som blir smittet. Det skriver amerikanske CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

75-åring med familie Viruset ble oppdaget i en 75 år gammel forretningsmann fra Oman. Det sier landets helseminister Rajata Rajatanavin. Han kunne også fortelle at mannen hadde kommet til Thailand tre dager i forveien sammen med sin familie.

PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, sier til Dagbladet at det er veldig få nordmenn som reiser dit i regi av charterselskapene akkurat nå. Høysesongen kommer først til vinteren.

De kommer derimot ikke med noen råd eller forholdsregler til sine reisende.

- Sånne ting går alltid gjennom UD eller Folkehelseinstituttet. Vi forholder oss til beskjedene som kommer fra dem, sier hun.

Reiseråd Folkehelseinstituttet skriver på sine hjemmesider om mersviruset at det kan gi akutt, alvorlig lungebetennelse, og at norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye.

De skriver også at fagmiljøene i Norge er i tett dialog med europeiske og internasjonale nettverk for smittevern.

- Det er ikke gitt råd om reiserestriksjoner til noen av de landene der den nye coronavirussykdommen er registrert, heter det.

Reiserådene til Folkehelseinstituttet finner du her.

Utbrudd Middle East Respiratory Syndrom (mers) overføres ved dråpesmitte og forårsaker lungebetennelse og akutt lungesviktsyndrom.

Viruset ble første gang påvist i 2012, og alle som siden er smittet av viruset har enten selv vært i Midtøsten eller hatt kontakt med personer som har vært der.

Utbruddet i Sør-Korea har spredt frykt i store deler av Asia og tusenvis av mennesker har avlyst planlagte besøk til landet.

- Ingen grunn til alarm Verdens helseorganisasjon WHO mener utbruddet er en vekker, men finner foreløpig ingen grunn til å slå krisealarm.

Utbruddet av denne dødelige luftveissykdommen viser at alle land alltid må være forberedt på uventede utbrudd av denne og andre typer alvorlig, smittsomme sykdommer, heter det i en uttalelse fra WHO.

Vilkårene for å advare mot en global folkehelsekrise som følge av utbruddet i Sør-Korea, er imidlertid ikke til stede, fastslår organisasjonen.