Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for filleristing av baby (ti uker):

Dødsvoldtiltalt far i retten: - Jeg har konkludert med at jeg gjorde alt riktig. Jeg gjorde mitt beste

Barnet hadde alvorlige hodeskader, ribbeinsbrudd og blødninger på hver sin side av ryggraden da det kom til sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot foreldreparet fra Oslo som er tiltalt for å ha påført sin ti uker gamle sønn så alvorlige skader at han døde, startet i dag i Oslo tingrett.

- Det er en veldig alvorlig sak. Barnet hadde alvorlige hodeskader, ribbeinsbrudd og blødninger på hver sin side av ryggraden. Skadene ble påført ved ulike anledninger, sier statsadvokat Jan Eivind Norheim til Dagbladet.

- Var stivt og blekt

Babygutten døde 20. desember 2014, tre dager etter at barnefaren ringte etter ambulanse fra den lille familiens leilighet på Romsås i Oslo.

- Da ringte han etter ambulanse fordi de ikke fikk kontakt med barnet. Han var helt stiv. I ambulansen ble han raskt dårligere, og de ble tatt i mot at barneavdelingens akutteam. Da var barnet var stivt, blekt og hadde uvanlig stor hodeomkrets, sier statsadvokat Norheim i sitt innledningsforedrag i retten i dag.

Den lille gutten ble fraktet videre til Rikshospitalet, hvor de opererte ham og forsøkte å redde livet.

- De fant blodansamlinger, både nye og gamle, og det ble påvist netthinneblødning. Blødninger rundt ryggmargen, sier Norheim.

19. desember ble det tatt EEG-undersøkelse av gutten.

- Den viste ikke tegn til hjerneaktivitet, og det ble besluttet å avslutte behandlingen. 19. desember ble okysgentilførselen slått av. 20. desember døde han, ti uker gammel, sier Norheim.

Påtalemyndigheten mener faren ristet babyen kraftig ved flere ulike anledninger, og at skadene forårsaket dødsfallet.

- Ville dødd for ham

I retten i dag sa den tiltalte 30-åringen at han ville beskrive seg som en god far.

- Jeg gjorde alt jeg kunne for at han skulle ha det bra. Jeg ville dødd for ham. Jeg har tvilt på meg selv noen ganger i ettertid. Men jeg har konkludert med at jeg gjorde alt riktig. Jeg gjorde mitt beste, sier han.

Han sier de begynte å snakke om å få barn omtrent seks år før gutten kom til verden, og at det måtte planlegges, fordi de måtte bruke prøverørsmetoden. Han sier de første ukene var fine.

- Vi gikk turer og var en familie, sier han.

Mannen var sykemeldt i flere perioder i løpet av de ti ukene sønnen var i live. Han forklarer at det skyldtes at samboeren var utslitt, blant annet fordi svangerskapet var svært tøft, at hun slet etter fødselen og at hun hadde problemer med å få sove.

I en av sykemeldingene heter det at han selv var «fysisk utmattet». I retten i dag sier han at han ikke var utslitt, men at det var noe han sa for at han skulle få sykemelding, slik at han kunne avlaste samboeren. Han mener han taklet det greit.

- Det var ikke så mye jobb, han var bare et barn, sier han i retten.

Han sier at sønnen var blid og aktiv.

- Utfordringen var luft i magen, fordi han veldig tidlig måtte over på morsmelkserstatning, sier han.

30-åringen har ingen forklaring på hvordan sønnen kan ha fått skadene som førte til at han døde, men sier det må skyldes noe medisinsk. Han beskriver at sønnen i dagene før dødsfallet sleit med diaré og oppkast, og de tok ham også med til legen for dette.

Han sier han ble vekket av samboeren 17. desember 2014, og at han skjønte at noe var galt.

- Hvorfor vekket hun deg? spør statsadvokat Norheim.

- Fordi han så rar ut. Han virket fjern.

- Hvordan fjern var han?

- Blikket. Han var ikke tilstedeværende. Det var noe rart, noe galt. Med armer og bein. Han kunne spenne hele kroppen, så ble han slapp. Han virket tom. Helt fjern. Den ene pupillen var utvidet. Han responderte ikke på noen ting.

Mannen sier han da ringte etter ambulanse.

- Prøvde å gråte

På Rikshospitalet fikk paret beskjed om at barnet hadde en svært alvorlig hjerneskade som ville forårsake enten død eller betydelige hjerneskader.

Legen som undersøkte barnet, skrev etterpå at mor og barnets tante begynte å gråte da de fikk beskjeden.

- Far forsøkte å gråte. Det kom ikke tårer. Han hadde spørsmål om hvordan vi kunne være sikre, heter det i notatet som blir lest opp av statsadvokaten i retten.

Mannen ble spurt om hva han tenkte om notatet.

- Jeg prøvde å kontrollere meg. Det er svakhet å gråte, på en måte. Jeg ville beherske meg, for dem rundt meg. Jeg ville være sterk for dem, kunne ikke falle helt sammen.

Han sier det var vanskelig å ta innover seg at sønnen var så hardt skadet.

- Ingen andre hadde mulighet

Paret ble pågrepet i september i fjor. Moren ble løslatt i november, etter en rekonstruksjon i leiligheten på Romsås. Faren ble løslatt fra varetekt etter at Riksadvokaten valgte å tiltalte ham for legemsbeskadigelse med døden til følge og ikke drap.

Et sentralt tema i saken vil være hvem som faktisk skadet barnet.

Barnefaren er tiltalt for å ha utført handlingene ved såkalt filleristing. Mor er tiltalt for passiv medvirkning. Påtalemyndigheten mener hun som barnets mor hadde en særlig omsorgsforpliktelse til å gripe inn og stanse barnefaren.

- Det er bare de to tiltalte som har hatt anledning til å utføre handlingene, sier statsadvokat Norheim.

Begge de to nekter straffskyld.

- Mishandling

Av en tidligere fengslingskjennelse i saken kommer det fram at moren ved en anledning skal ha reagert på at samboeren behandlet sønnen hardhendt:

- Dette kaller jeg mishandling.

Ifølge kjennelsen skal mannen da ha svart:

- Ta det med ro, han dør ikke, han dør ikke.

«Plaget»

I retten sier han at han ikke kan komme på noen episoder hvor han var irritert på sønnen. I avhør sa han at han hadde blitt irritert mange ganger, men at han ikke kunne huske å ha gjort noe som kunne ha påført skadene på barnet.

- Har du plaget ham noen gang? spør Norheim.

- Jeg kunne tulle litt med nesa hans. Kilte ham litt.

- Husker du hva du kalte det til politiet?

- At jeg plaget ham.

- Hvorfor sa du det?

- Jeg følte vel det. Hvem er det som liker å bli kilt? Men han begynte ikke å gråte eller noe. Jeg har i ettertid tenkt at det kanskje ikke var det smarteste. Men ikke at det var noe farlig heller.

- Har du vært hardhendt?

- Nei, aldri.

Tiltalte sier han forsøkte flere ting for å hjelpe sønnen når han slet med luft i magen, blant annet «sykling», hvor han la sønnen på ryggen og at han «syklet» beina hans, for å hjelpe tarmsystemet.

- Gråt han mens du syklet med ham?

- Det hendte han gråt, det presset jo på tarmene og gjorde sikkert litt vondt.

Han sier samboeren noen ganger sa at hun syntes det så hardhendt ut.

- Hva sa du da?

- At det ikke var hardhendt, at det bare så sånn ut.

Mor søkte på «shaken baby»

Politiets etterforskning har for øvrig avdekket at mor søkte på «shaken baby» på nettet, og at hun viste ham nettsidene hvor det stod at barn kunne dø av slike skader. Mannen har tidligere forklart politiet at han kan ha tatt opp babyen «litt bråere når han var irritert».

Samboerparet gikk fra hverandre etter at mannen i sommer slapp ut fra varetekt.

Den lille gutten ble undersøkt av eksperter fra Folkehelseinstituttet både før og etter at han døde. De fant blant annet at barnet hadde netthinneblødning på venstre øye, blødning under den harde hjernehinnen og oksygenmangelskade i hjernen. I tillegg hadde han fire ribbeinsbrudd, som påtalemyndigheten mener ble påført ham ved flere anledninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling