Dødt løp i Florida

Og du husker vel hvordan det gikk sist det var jevnt i USA-valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under presidentvalget i 2000, var det til slutt 537 stemmer i Florida som sendte George W. Bush inn i Det hvite hus. Ifølge en ny meningsmåling vil det bli svært jevnt i år også.

Gallup spurte 859 stemmeberettigede i delstaten hvordan de ville stemt. Både John Kerry og Bush får 45 prosents oppslutningen på meningsmålingen, som er foretatt for CNN og USA Today.

Det var ventet at opptredenen til Bush i dagene etter at orkanen Charley rammet Florida, ville få avgjørende betydning for valget i staten. Bush nølte ikke med å åpne pengesekken, og tok selv turen til Florida for å se på de enorme skadene.

Men selv om 70 prosent synes presidenten håndterte situasjonen godt, har det ikke skjøvet Bush opp på meningsmålingene. Han har derimot falt med fire prosentpoeng siden midten av juli.

Florida er en av de viktigste statene i det amerikanske valget. Delstaten har 27 valgmannsstemmer, nøyaktig ti prosent av det som trengs for å vinne valget.

Hvis det fortsatt ser ut til å bli dødt løp når valget nærmer seg, kommer mange til å holde pusten. USA-valget i 2000 endte i kaos da det viste seg at det ikke var mulig å kåre noen vinner i Florida.

Etter flere uker med omtellinger og rettstvister vedtok USAs Høyesterett at kontrolltellingen var grunnlovsstridig, og at det ikke var tid til å gjennomføre en korrekt omtelling.

Vedtaket kom bare to timer før fristen for valgmennene å avgi sin stemme den 12. desember. Gore ga seg dagen etter.

<B>TAPTE: Visepresident Al Gore tapte presidentembetet på valgrotet i Florida.
DØDT LØP I FLORIDA: Mobilspill-produsenten Sorrent har likegodt lansert boksespillet "Bush versus Kerry Boxing". Meningsmålingene viser at utfordrer John Kerry og president George W. Bush ligger likt blant velgerne i Florida.