KAN VINNE: Statsministerkandidat Pierluigi Bersani avga sin stemme i Piacenza. Foto: REUTERS/Paolo Bona
KAN VINNE: Statsministerkandidat Pierluigi Bersani avga sin stemme i Piacenza. Foto: REUTERS/Paolo BonaVis mer

Dødt løp i Italia-valget

De første målingene ga venstresiden flertall, men Berlusconi slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet): - Alle tallene tyder på at det demokratiske partiet har fått flest stemmer. Det er en klar indikasjon på at folket i Italia vil ha en sentrum-venstreregjering, sa talsmannen for det demokratiske partiet, rett etter at de første valgdagsmålingene ble offentliggjort klokka 15 i dag.

- Vi opprettholder vår plan om å danne regjering for å avslutte høyre-perioden i landet, sa han.  

Fare for kaos De første målingene ga sentrum-venstrekoalisjonen ledet av Pierluigi Bersani opp mot 38 prosent av stemmene, et bedre valg en mange hadde fryktet. Etterhvert som stemmene blir talt opp, er bildet et annet. I femtiden viste foreløpige tall at Silvio Berlusconis koalisjon kan bli den største i det italienske Senatet med rundt 31% av stemmene, såvidt foran Bersanis koalisjon. Med ett ser det mange fryktet ut til å kunne slå til: Valget kan bli så jevnt at det blir umulig å lage en stabil regjeringskoalisjon. Blir det tilfelle, er nyvalg en mulighet. Det er neppe hva Italia trenger i vanskelige økonomiske tider.

- Bildet har endret seg betydelig, men vi må vente før vi kan si noe sikkert. Slik det ser ut nå, får Italia et alvorlig problem, sa det demokratiske partiets talsmann på valgvaken rett før halv seks i ettermiddag.

Ny, sterk kraft Valgkampens store profil, komikeren Beppe Grillo, ligger an til å gjøre et brakvalg, med 25% av stemmene i følge anslagene. Med et slikt tall har Grillos bevegelse virkelig etablert seg som en sterk politisk kraft i Italia.  

- Hvis de andre partiene ber pent om unnskyldning, er vi klare for dialog, uttalte Beppe Grillo mandag formiddag.  

Berlusconis comeback Silvio Berlusconis koalisjon får rundt 31 prosent, ifølge målingene. Berlusconi bekrefter dermed inntrykket av en svært vellykket valgkamp for den tidligere statsministerens del. 
Berlusconi kan også finne trøst i andres motgang: Statsminister Mario Monti ser ikke ut til å ha gjort et godt valg, målingene antyder mellom 7 prosent og 9 prosent.

På forhånd har Berlusconi lovet å drikke seg full på italiensk musserende vin hvis Monti havner under 10 prosent. Dermed kan det se ut til at det blir åpnet noen flasker hos den festglade eks-statsministeren i kveld.

Statsministerkandidaten Mens stemmene telles opp, er det fortsatt mulig at partisekretæren i det demokratiske partiet, Pierluigi Bersani, blir statsminister i Italia.

I en politisk virkelighet der lederskikkelsene stadig oftere er hentet fra utsiden av politikken, er Pierluigi Bersani partiets mann.

Han er ikke professor, som Mario Monti, ikke forretningsmann som Silvio Berlusconi, og på ingen måte komiker som Beppe Grillo.

Bersani har gått gradene innenfor den politiske bevegelsen han har fulgt siden han var ung. Han har vært statsministerkandidat tidligere, men har trukket seg til fordel for andre kandidater som har vært vurdert som mer poplære. Nå kan tiden være inne for den erfarne politikeren, som betegnes som en svært dyktig strateg.  

Enkel livsstil Bersani framstår som en mann med nøktern livsstil, langt unna Silvio Berlusconis eksesser. Det har vært viktig innad i partiet, men det har også gitt ham brukbar ammunisjon som svar på Beppe Grillos fornærmelser, når Grillo har anklaget alle de etablerte politikerne for å være virkelighetsfjerne luksusdyr.  

Bersani er klar på at han sympatiserer med mange av de frustrerte velgerne som har vendt seg til komikeren Beppe Grillo.

«Jeg vet godt at de unge menneskene som stemmer på Grillo er drevet av en vilje til forandring. Jeg hører hva de unge Grillo-følgerne sier. Det er bare det at han tar dem med inn i en blindvei», uttalte han til avisa La Repubblica i går.  

Kan ta med Grillo Bersani har sagt seg villig til å sondere terrenget med tanke på å få enkelt-representanter fra Grillos liste til å støtte en regjeringsdannelse på venstresiden.

Dette er et scenario som kan bli viktigere utover kvelden når stemmene blir talt opp.