MOTSTANDERE: Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer kjemper om å bli Østerrikes neste president. Valget gis stor betydning internasjonalt, ettersom mange plasserer Hofer på ytterste høyre fløy. Foto: AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUT
MOTSTANDERE: Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer kjemper om å bli Østerrikes neste president. Valget gis stor betydning internasjonalt, ettersom mange plasserer Hofer på ytterste høyre fløy. Foto: AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUTVis mer

Dødt løp i skjebnevalget. Endelig svar trolig ikke klart før i morgen

Fryktelig jevnt mellom grønne Van der Bellen og høyrepopulist Hofer i Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentvalget i Østerrike ligger an til å bli en thriller. De foreløpige resultatene viser helt dødt løp mellom de to kandidatene, høyrepopulisten Norbert Hofer og utfordreren Alexander Van der Bellen.

Da 97 prosent av stemmene var telt opp søndag, hadde begge kandidatene fått 50,0 prosent av stemmene hver. Dermed kan de 900.000 forhåndsstemmene bli avgjørende for resultatet.

Opptellingen av dem starter imidlertid ikke før på mandag, og dermed må østerrikerne vente til da før en valgvinner kan utropes.

Følges med argusøyne Presidentvalget i Østerrike blir sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa og følges derfor med stor interesse også i utlandet. Dersom Hofer vinner, blir det nok et håndfast bevis på framgangen til euroskeptiske- og anti-etablissement-partier i EU.

Mange regner det som et varsel på hva som kan skje i resten av Europa, spesielt etter at flyktningkrisen og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier ekstra vind i seilene.

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Men Hofer har sagt at han vil forsøke å gi presidentembetet mer makt dersom han vinner valget.

Våpenentusiast 45 år gamle Hofer er våpenentusiast, EU-skeptiker og kritisk til innvandring. Han vant første valgomgang med 35 prosent av stemmene.

Rivalen, 72 år gamle Van der Bellen, har tidligere vært partileder for De grønne og er økonom. Han stiller som partiuavhengig kandidat, men støttes av De grønne. Han fikk 21 prosent av stemmene i første valgomgang.

Hofers popularitet har økt i takt med flyktningkrisen, som har gjort mange mennesker urolige for jobb- og sikkerhetsspørsmål.Van der Bellen har på sin side advart om at landets rykte står på spill

- Dette er et valg mellom samarbeid eller et autoritært styre, sa Van der Bellen i en TV-debatt med Hofer søndag.

(©NTB)