Dødt løp i skjebnevalget. Endelig svar trolig ikke klart før i morgen

Fryktelig jevnt mellom grønne Van der Bellen og høyrepopulist Hofer i Østerrike.

MOTSTANDERE: Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer kjemper om å bli Østerrikes neste president. Valget gis stor betydning internasjonalt, ettersom mange plasserer Hofer på ytterste høyre fløy. Foto: AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUT
MOTSTANDERE: Alexander Van der Bellen og Norbert Hofer kjemper om å bli Østerrikes neste president. Valget gis stor betydning internasjonalt, ettersom mange plasserer Hofer på ytterste høyre fløy. Foto: AFP PHOTO / APA / HERBERT NEUBAUER / Austria OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Presidentvalget i Østerrike ligger an til å bli en thriller. De foreløpige resultatene viser helt dødt løp mellom de to kandidatene, høyrepopulisten Norbert Hofer og utfordreren Alexander Van der Bellen.

Da 97 prosent av stemmene var telt opp søndag, hadde begge kandidatene fått 50,0 prosent av stemmene hver. Dermed kan de 900.000 forhåndsstemmene bli avgjørende for resultatet.

Opptellingen av dem starter imidlertid ikke før på mandag, og dermed må østerrikerne vente til da før en valgvinner kan utropes.

Følges med argusøyne Presidentvalget i Østerrike blir sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa og følges derfor med stor interesse også i utlandet. Dersom Hofer vinner, blir det nok et håndfast bevis på framgangen til euroskeptiske- og anti-etablissement-partier i EU.

Mange regner det som et varsel på hva som kan skje i resten av Europa, spesielt etter at flyktningkrisen og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier ekstra vind i seilene.

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Men Hofer har sagt at han vil forsøke å gi presidentembetet mer makt dersom han vinner valget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer