Dødt løp mellom Jens og Carl Ivar

- Uavgjort! Det er valgforsker Frank Aarebrots dom etter gårsdagens to tv-debatter mellom Jens Stoltenberg og Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det er statsministeren som har størst grunn til å smykke seg med resultatet, mener valgforskeren.

- Med unntak av Kjell Magne Bondevik er det bare Jens Stoltenberg som er i nærheten av å matche Carl I. Hagen i debatter. At en statsminister på nedtur klarer å matche en Hagen på opptur, er imponerende.

- Forandrer politikk

Frank Aarebrot har tidligere anklaget Stoltenberg for å være en glitrende selger som mangler produkt. Men denne gangen fikk statsministeren, ifølge valgforskeren, også inn noen politiske poenger.

- Problemet er at når Stoltenberg setter fast Hagen, så forandrer jo Hagen bare standpunkt.

Valgforskeren sikter til at Frp's formann i går kveld på direkten snudde i et viktig atomspørsmål. Tidligere har partiet stemt mot norsk støtte til miljøtiltak rundt atomforurensingen i Russland. I går var tonen en annen.

- Må debattere!

- Plutselig hadde han penger til dette formålet likevel. Han forandrer politikk som det passer ham. Det er jo umulig å møte det der.

Også valgforsker Bernt Aardal mener de to duellantene kom godt ut av gårsdagens første offentlige konfrontasjon etter at Frp gikk til topps som landets største parti på to målinger.

- Men å si hvem som vant er umulig og avhenger vel av utgangspunktet til dem som ser på. Begge gjorde en god figur.

Aardal tror Arbeiderpartiet er avhengig av å møte Hagen i debatt oftere dersom partiet skal komme på offensiven.

- Til nå har Frp's framgang skjedd i en periode hvor det har vært nesten kjemisk fritt for debatter i mediene. Skal Ap klare å hamle opp med Frp, må de møte dem i debatter. Stoltenberg har vært mye ute i verden i det siste, men behøver å delta i debatter her hjemme om han skal lykkes i å snu gallupene.