OSLO  20170104.
Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre deltar på årets første valgdebatt under Nord i Sør konferansen i Oslo. Tema er nordområdene og havrommets kraft.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20170104. Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre deltar på årets første valgdebatt under Nord i Sør konferansen i Oslo. Tema er nordområdene og havrommets kraft. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Statsministerduellen

Dødt løp mellom Jonas og Erna

- Verken Høyre eller Ap kan basere seg på partilederne sine for å vinne valget, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det viser Ipsos-målingen for juni. På spørsmål om hvilken politiker som egner seg best som statsminister, svarer 25 prosent Erna Solberg, mens 27 prosent svarer Jonas Gahr Støre. Velgerne er spurt om å velge statsministerkandidat uavhengig av eget partivalg.

32 prosent svarer at de ikke vet hvem som er best egnet til å styre landet.

De som oppga andre kandidater enn Erna og Jonas, eller som ikke visste hvem de ville ha, fikk følgende oppfølgingsspørsmål: Dersom du måtte velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, hvem tror du ville egnet seg best som statsminister?

Da svarte ytterligere 20 prosent Erna Solberg og 21 prosent Jonas Gahr Støre. Sammenlagt er det altså 45 prosent som mener at Solberg er den beste kandidaten, mens 48 prosent mener Støre er best egnet.

Jonas i tet

Denne duellen har svingt de siste månedene. I januar var det 46 prosent for Solberg, 43 prosent for Støre, i februar var tallene 49 prosent for Solberg og 44 prosent for Støre, i mars fikk begge 47 prosent, i april var det 47 prosent for Solberg og 49 prosent for Støre. og i mai 48 prosent for Solberg og 47 prosent for Støre. Nå er Støre i tet igjen.

- Det er en hyggelig måling. Det blir nok jevnt på disse personmålingene, men denne bygger opp om at det er flertall for regjeringsskifte. Til sist er det politikken som avgjør, og jeg tror at folk i Norge ønsker en ny regjering, med sterkere innsats for arbeid, politikk mot økende forskjeller og god skole og trygg eldreomsorg fremfor skattekutt, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Politikk avgjør

- Hvor viktig blir duellen mellom statsministerkandidatene i valgkampen?

- Det fokuset vil nok være der gjennom valgkampen. Men igjen: Valg i Norge har vist at det er politikken som er viktigst. Velgerne stemmer på partier og den politikken de har tro på. Duellene mellom Solberg og meg vil bidra til å få frem skillelinjene. For meg er valget til høsten både et veivalg og et verdivalg. Om hva slags type Norge vi vil ha, om vi skal satse på fellesskapet og viktig velferd for alle, eller skattekutt til de med mest. Det vil jeg bidra til å få frem, sier Støre.

- Står støtt når det stormer

Ipsos ber også velgerne vurdere statsministerens jobb. 43 prosent av velgerne mener Erna Solberg gjør en god jobb som statsminister, 45 prosent svarer middels, og 8 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. Det er noe svakere enn i mai, da 51 prosent svarte at Solberg gjør en god jobb. Men sammenlignet med tidligere statsministere ligger Solberg høyt på disse målingene.

- Det er hyggelig at mange syns jeg gjør en god jobb. Forhåpentligvis er det også en anerkjennelse av at jeg står støtt også når det stormer litt. Disse tallene svinger alltid litt, og det er små endringer, sier statsminister Erna Solberg. Politikken er uansett det viktigste, og der har vi de beste løsningene for kunnskap i skolen, styrke forsvar og beredskap og skape flere jobber. Jeg tror velgerne ser at Norge trenger modernisering og ikke reversering av kommunesammenslåinger, fjerning av fraværsgrensa og store skatteøkninger, sier Solberg.

Dødt løp

Kommunikasjonsrådgiver og partner i Zynk, Sigurd Grytten, sier det er utfordrer Støre som har størst grunn til å være fornøyd.

- Vanligvis scorer en sittende statsminister høyest på slike målinger, fordi det er den kandidaten som styrer landet og er kjent for velgerne, mens utfordreren er uprøvd i den rollen. Erna er godt likt av det brede lag av befolkningen og ikke en kontroversiell statsminister. Men strengt tatt er det dødt løp mellom Erna og Jonas. Det betyr at verken Høyre eller Ap kan basere seg på partilederne sine for å vinne valget. De må vinne på innhold og politikk, sier Grytten, som er tidligere Ap-politiker.

Han sier likevel at statsministerduellen blir viktig i valgkampen og for velgernes partivalg, fordi fokus på statsministerkandidatene tar oppmerksomheten vekk fra andre partier.

- Både Høyre og Ap er tjent med å få duell mellom sine statsministerkandidater. Ap lekker til Senterpartiet og Høyre potensielt til Frp. Så en duell mellom Erna og Jonas betyr mindre fokus på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Frp-leder Siv Jensen. Gjennom duellen får Erna og Jonas fram forskjellene mellom partiene, sier Grytten.