Dødt løp om EU

Ja-bølgen er borte. Nå er det dødt løp i den norske EU-debatten, og nei-sida har fått et ørlite flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser MMIs EU-måling for oktober, som er den første etter svenskenes rungende nei til euroen. Resultatet forsterker trenden fra forrige måned, da nei-sida tok igjen ja-flertallet for første gang på nesten ett år.

43 prosent sier nei, 41 prosent ja, og 16 prosent er i vet-ikke-gruppa.

- Det er selvsagt gledelig for vår side at en ny meningsmåling bekrefter det den forrige viste: dødt løp med en liten ledelsen for nei-sida, sier leder i Nei til EU, Sigbjørn Gjelsvik.

Nei-beredskap

Han tror at både det svenske nei-et og den interne kranglingen i EU om en framtidig grunnlov har fått nordmenn til å snu.

- At det er intern kritikk i flere av våre naboland til viktige deler av EU-prosjektet kan ha bidratt til å snu trenden, sier Gjelsvik.

Høyre-nestleder og ihuga ja-kvinne, Erna Solberg, tror tilbakegangen for ja-sida har flere årsaker.

- Da ja-sida gikk fram, var det i distriktet at tilslutningen økte mest. Det var høy kronekurs og høy rente. Baksida av at vi har fått gjort noe med dette, er at akuttfølelsen i Distrikts-Norge om å bli med i EU har avtatt, sier Solberg.

Ikke blaff

Heller ikke bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift har hjulpet ja-sida, tror kommunalministeren.

Valgforsker Bernt Aardal sier at forskjellene mellom ja og nei ikke er stor nok til å slå fast at nei-sida leder i befolkningen, men sier at det nå er dødt løp.

- Var ja-bølgen et blaff?

- Jeg vil ikke si at det var et blaff. Selv om ja-flertallet er usikkert, kan ikke nei-sida være sikre på at de har grep om framtida, sier Aardal.