Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødt løp tre uker før alvoret starter: - Jeg kan ikke huske å ha sett noe liknende

Demokratene og Republikanerne i nominasjonsthriller.

LEDER AN: I Iowa, der de første nominasjonsmøtene finner sted 1. februar, ligger Donald Trump fire prosenpoeng bak sin så langt argeste konkurrent Ted Cruz på en fersk meningsmåling. Presidentvalgkampen tar nå til for alvor, og eiendomsmagnaten og reality-stjerna holder fortsatt koken. Foto: REUTERS/Scott Morgan/NTB scanpix
LEDER AN: I Iowa, der de første nominasjonsmøtene finner sted 1. februar, ligger Donald Trump fire prosenpoeng bak sin så langt argeste konkurrent Ted Cruz på en fersk meningsmåling. Presidentvalgkampen tar nå til for alvor, og eiendomsmagnaten og reality-stjerna holder fortsatt koken. Foto: REUTERS/Scott Morgan/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. februar innledes primærvalgsesongen i forbindelse med årets presidentvalg i USA.

Nominasjonsmøtet i delstaten Iowa er første gang stemmegiverne får sjansen til å påvirke hvem som blir Demokratenes og Republikanernes presidentkandidater, før det hele avgjøres i november.

De siste meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom flere kandidater når alvoret nå starter.

Aldri sett noe liknende Det aller største spørsmålet blir om eiendomsmagnaten Donald Trump - som har sjokkert med å lede på flere meningsmålinger - kan bli Republikanernes presidentkandidat når alt kommer til alt.

Det spørsmålet stiller også USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, seg.

- Jeg kan ikke huske å ha sett noe liknende. Det er mye som tyder på at gamle lovmessigheter ikke gjelder sånn situasjonen er nå. Det er åpenbart en dyptgripende og omfattende frustrasjon, der masse folk er forbanna. Jeg kan ikke huske en slik frustrasjon og anti-politiker-stemning, sier Melby til Dagbladet.

Dødt løp I den siste meningsmålingen fra NBC News, Wall Street Journal og Marist College er det nærmest dødt løp mellom flere av presidentkandidatene i delstatene Iowa og New Hampshire. New Hampshire avholder de første nominasjonsvalgene 9. februar.

I Iowa leder Texas-senator Ted Cruz (28 prosent) med fire prosentpoeng mot Donald Trump (24 prosent) - innenfor meningsmålingens feilmargin. De to er etterfulgt av Florida-senator Marco Rubio og kirurgen Ben Carson med henholdsvis  13 og 11 prosent i Republikanernes valgkamp. 

Meningsmålingen tar her for seg sannsynlige deltakere ved nominasjonsmøtene. Medregnet potensielle deltakere, leder Trump med to prosentpoeng på Ted Cruz.

For Demokratenes del er det to navn som gjelder: Hillary Clinton og Vermont-senator Bernie Sanders.

I Iowa har Hillary med 48 prosents oppslutning bare et forsprang på tre prosentpoeng på sosialdemokraten Sanders. Medregnet potensielle deltakere leder hun med seks prosent.

I New Hampshire leder Trump klart blant republikanerne med en oppslutning på 30 prosent. Der er mannen som har utfordret Trump mest på meningsmålingene den siste måneden, Ted Cruz, helt nede på fjerdeplass med ti prosent.

Blant demokratene er det imidlertid dødt løp med Sanders fire prosentpoeng foran Clinton, og seks prosentpoeng medregnet flere stemmegivere.

Meningsmålingen stemmer godt overens med den siste meningsmålingen fra Fox News, selv om Sanders her har et langt større forsprang i New Hampshire.

Fenomenet Trump Selv om de fleste kanskje har sluttet å la seg overraske av Donald Trump, er det meningsmålingene blant Republikanerne som har gitt analytikere og kommentatorer mest å tenke på de siste månedene.

- Det spennende blir når meningsmålingene omsettes i avgitte stemmer. Trump er en kandidat man ikke har så mange historiske paralleller til. Det kan fort sprike mellom meningsmålingene og det som skjer på valgdagen. Spørsmålet blir hva som skjer med fenomenet Trump, og om det er et fenomen eller stikker så dypt at folk vil stemme på ham. Holder meningsmålingene er det minst like sannsynlig at han vinner nominasjonen som noen andre.

- Spørsmålet blir om de moderate delene av partiet samler seg om én kandidat eller om det sprer seg ut blant hele gjengen, sier Melby.

Melby mener det er svært vanskelig å være sikker på noen ting før presidentkappløpet starter for fullt 1. februar. Både nominasjonsmøtene i Iowa og nominasjonsvalget i New Hampshire vil bety mye for alle kandidatene.

- Disse skaper et momentum og forandrer dynamikken i nominasjonsprosessen. Det er en av årsakene til at det viktig, sier Melby.

Sanders-sjokk? Bortsett fra Trumps overraskende valgkamp og oppslutning så langt i presidentkappløpet, er det Bernie Sanders' utfordring av Hillary Clinton som peker seg ut.

Hillary Clintons kandidatur ble lenge sett på som for sterkt, og mange ventet at hun ville gli gjennom nominasjonsvalgkampen og bli demokratenes kandidat. Bernie Sanders står imidlertid sterkt blant uavhengige velgere, og på målingen fra i går er 73-åringen nærmere Clinton enn han har vært i noen nylige meningsmålinger, skriver The Hill.

I New Hampshire har det lenge vært jevnt mellom Sanders og Clinton, og på gjennomsnittsmålingene til Real Clear Politics leder Sanders med 4,7 prosentpoeng i New Hampshire.

Sanders trekker blant annet mye stemmer blant uavhengige stemmegivere. Derfor kommer han også godt ut når analysebyråene setter de forskjellige kandidatene opp mot hverandre i et hypotetisk presidentvalg. Der slår han Republikanerne i både Iowa og New Hampshire.

- Mange demokrater er ute etter å sende en melding til Hillary ved å støtte Sanders. Store grupper blant Demokratene holder seg for nesa og stemmer på Hillary. Egentlig skal ikke Sanders ha noen mulighet, men han har vist at han er ekte vare og mener det samme nå som han alltid har gjort. Det kan bli en morsom nominasjonskamp videre, sier Svein Melby.     

DØDT LØP: Bernie Sanders og Hillary Clinton ligger svært jevnt på meningsmålingene i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Foto: AP Photo/John Locher/NTB scanpix
DØDT LØP: Bernie Sanders og Hillary Clinton ligger svært jevnt på meningsmålingene i de to første delstatene Iowa og New Hampshire. Foto: AP Photo/John Locher/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media