Dødt løp

Helgas meningsmålinger viser uavgjort mellom de borgerlige og de rødgrønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets stortingsvalg kan bli det mest spennende på mange år. Rundt ti prosent av velgerne bestemmer seg i aller siste liten - det vi si i dag, mange ikke før de lukker seg inne i

stemmelokalet.

Helgas meningsmålinger viser et ekstremt tett løp mellom de to regjeringsalternativene, de rødgrønne og de borgerlige.

De siste meningsmålingene spriker nemlig i alle retninger: Av 13 meningsmålinger i helga viser seks et flertall for en borgerlig regjering, og seks flertall for de rødgrønne. Den siste tyder på at Kystpartiet havner på vippen.

Kystpartiet på vippen

Og mens partileder Roy Waage ennå ikke vil love støtte verken hit eller dit, sier førstekandidat for Kystpartiet i Troms, Thor Tøllefsen, til Nordlys at han støtter en Jens Stoltenberg og en rødgrønn regjering.

Valgforsker Henry Valen sier til Dagsavisen i dag:

- Årets valg er usedvanlig jevnt - kanskje det mest spennende siden 1969. Det veldig interessante i år er at det er så jevnt løp at hver enkelt velger kan ha et håp om at deres stemme kan avgjøre valget, sier Valen.

THRILLER: De siste meningsmålingene tyder på et ekstremt spennende valg, med tett løp mellom Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik. Foto: TRULS BREKKE
THRILLER: De siste meningsmålingene tyder på et ekstremt spennende valg, med tett løp mellom Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Den siste uka har meningsmålingene vippet en vei den ene dagen, og motsatt retning den neste.

Rødgrønne kvinner

MMIs siste meningsmåling før valget, utført for Dagbladet og NRK, viser et knapt rød-grønt flertall.

Dagbladet skriver i dag at kvinnene er de rødgrønnes største støttespillere: Hele 57 prosent av kvinnene i MMI-målinga foretrekker ei rødgrønn regjering, 25 støtter den sittende regjeringa, og 17 prosent foretrekker Frp.

45 prosent av mennene ønsker et regjeringsskifte. 29 prosent støtter den sittende regjering. Hele 26 prosent av mennene i unersøkelsen stemmer Frp

Også i Aftenpostens siste måling før valget ser de rødgrønne ut til å lande på et knapt flertall. VGs partibarometer viser derimot et borgerlig flertall.De rød-grønne er sterkeste blokk også på Aftenpostens måling, mens de borgerlige får flertall på VGs partibarometer, melder NRK.

Stor oppslutning i går

I flere kommuner var det mulig å stemme allerede i går, som et forsøk med todagersvalg for første gang på flere år.

Flere kommuner forteller om en jevn strøm at velgere til valglokalene dagen før selve valgdagen. I Fredrikstad er valgdeltakelsen dagen før dagen bedre enn på mange år.

_|Oppslutningen på de ulike valglokalene varierer mellom 24 og 33 prosent. Det er veldig bra til en søndag å være, og kan gi en pekepinnn på en samlet høy deltakelse, sier ordfører i Fredrikstad, Ole Haabeth til NTB.

Ved forrige stortingsvalg i 2001 gikk 75,5 prosent av nordmennene til stemmeurnene.  Det var den laveste valgdeltakelsen siden 1927.

Også i statsminister Bondeviks hjemkommune Oppegård åpnet valglokalene i går.

_|Noen valglokaler har hatt en jevn strøm hele dagen, men fra andre valglokaler sier de at det ikke har vært så stor trafikk, sier formannskapsekretær Kristin Holler i Oppegård kommune.

Klokka 09.00 i dag åpner valglokalene over hele landet, og stenger igjen klokka 20.00 i kveld.

Se Statistisk Sentralbyrå: Valgdeltakelse

VENSTRE ELLER SV: Lars Sponheim eller Kristin Halvorsen? Valget avgjøres i dag.