Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døende Mammi måtte røyke i kulda

Kreftsyke Mammi Egenes (53) visste hun snart skulle dø. Hun hadde røykt siden hun var 17 år, men på dødsleiet ble hun nektet å ta en blås - og forvist ut i kulda. Sykehuset viste til røykeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Dagbladets undersøkelser tyder på at de fleste sykehusene i landet tillater kreftsyke og døende pasienter å røyke. Men Sørlandet sykehus frykter at røykeloven uthules hvis pasienter får lov til å røyke.

For kreftsyke Mammi Egenes var det derfor bare å pakke seg inn i varme klær og ullpledd. Tre- fire minutter tok det å trille rullestolen gjennom korridorene og til den trekkfulle og kjølige hovedinngangen ved Sørlandet sykehus. Midt i et virvar av folk som hastet ut og inn, drosjer som stanset, og støyende byggearbeider - kunne hun tenne sigaretten. Uten å bli innhentet av sykehusets tolkning av røykeloven.

-  Der satt hun i rullestolen og røykte. Hun sa hun følte seg mindre verdt enn søppeldunkene rett ved. For de hadde i det minste et skur å stå i, sier sønnene Kim og David Egenes.

Fikk lungebetennelse

Med liten tid igjen å leve, og preget av nerver og dødsangst, var ikke tida inne for røykeavvenning. Ved hovedinngangen satt hun gjerne et par timer - også nattetid, da hun ofte var redd - for å døyve røyksuget og angsten. I høst var det tidvis surt og kaldt, og hun pådro seg lungebetennelse.

-  Min personlige oppfatning er at røykeloven skadet mor enormt - både fysisk og psykisk, sier Kim Egenes.

«Det betyr mye for henne at hun kan få slippe stresset rundt seg, hvilket hun føler sterkt til stede her ved Sørlandet sykehus Kristiansand i og med tungvint adkomst til steder hvor man blant annet kan røyke,» skrev en overlege i et internt notat. Men det hjalp ikke.

Vurderer rettssak

Mammi var et sosialt menneske, som ville gjøre noe for medpasientene som ble forvist ut på grunn av sin «last». To måneder etter hennes død akter sønnene å forfølge hennes siste ønske.

-  Hun ba oss gjøre noe med den uverdige behandlingen av pasienter som røyker, sier sønnene.

De er ikke motstandere av røykeloven. Og sykehusets medisinske behandling av moren kan de ikke få fullrost. Men nå vurderer de å gå til sak mot sykehuset. De vil ha en rettslig prøving av røykeloven.

-  Dette er en form for fanatisme, som skadet vår mor psykisk og fysisk. Hvorfor fratas døende pasienter sin viktigste psykiske medisin? spør brødrene Egenes, og utfordrer helseministeren til å svare.

-  Dårlig skjønn

-  Røykeloven har helt klart gjort det vanskeligere for kreftsyke pasienter, sier Ole Rystad, leder av medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus. Han syns ikke det er riktig å karakterisere røykeforbudet som uverdig. Da han hører historien til Mammi Egenes, sier han at det kan ha blitt utvist dårlig skjønn.

-  Ved sjeldne tilfeller gir sykehuset dispensasjon fra røykeloven, der menneskelige hensyn veier tungt. Da er de gjerne avhengige av at vedkommende er innlagt på enerom, sier Rystad.

Og legger til:

-  Som hovedprinsipp følger vi røykeloven. Loven fører til at pasienter med stort nikotinbehov ikke får dekket dette. Det er vanskelig i praksis å gi mye dispensasjoner, sier Rystad.

FORVIST: Røykeloven forviste Mammi Egenes og andre pasienter til hovedinngangen ved Sørlandet sykehus. Mammi sitter i rullestolen, mens sønnen David står ved siden av. En annen pasient ligger på båre og røyker.
STØRSTE BELASTNINGEN: - At Mammi ble nektet å røyke, var den største belastningen for henne ved sykehusoppholdet, forteller sønnene Kim og David Egenes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media