Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Doktor Bakterie» blir satt fri

Løslatelsen av den irakiske biologen Rihab Rashid Taha har angivelig ingen sammenheng med trusselen om å halshugge Kenneth Bigley. Nå håper hele Storbritannia at avgjørelsen kan redde 62-åringens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de to terrorkvinnene som er fengslet i Irak, skal slippes fri. Det opplyste det irakiske justisdepartementet i formiddag.

- Irakiske myndigheter har blitt enige med koalisjonsstyrkene om å slippe Rihab Rashid løs på prøve, sier departementstalsmann Nuri Abdelrahim Ibrahim til AP.

- Avgjørelsen har ingenting å gjøre med gisseltakernes trusler, legger Ibrahim til.

Amerikansk militærledelse er imidlertid ikke kjent med at «Doktor Bakterie» skal gå fri.

- Jeg vet ingenting om noen løslatelse, sier militær talsmann Barry Johnson.

Kan redde gissel?

Nå venter hele Storbritannia i frykt for hva som vil skje med den siste gjenlevende av de tre vestlige gislene i Irak, Kenneth Bigley (62).

- La oss håpe at avgjørelsen blir satt ut i live nå i formiddag, sier broren Paul til britisk radio.

Briten er kidnappet av terrorgruppa Tawhid og Jihad - Enhet og Hellig krig, som allerede har halshogd britens to amerikanske kolleger. Terroristene har krevd at alle kvinnelige fanger slippes ut av fengsel i Irak. Dersom kravet ikke møtes, truer de med å drepe Bigley også.

- Ikke lenger en trussel

Rihab Rashid Taha (48), bedre kjent som «doktor Bakterie», og landskvinnen Huda Salih Mahdi Ammash (51) , som går under navnet «fru Miltbrann», er ifølge USA de eneste kvinnene som holdes i amerikansk forvaring i Irak. De ble imidlertid ikke eksplisitt nevnt i gisseltakernes erklæring.

Iraks justismyndigheter opplyser overfor den britiske avisa The Guardian at begge kvinnenes saker har vært til vurdering - uavhengig av gisseldramaet.

- Den irakiske regjeringen mener at Rihab Taha ikke lenger er noen trussel mot den nasjonale sikkerhet, og at hun på betingelser kan slippes fri hvis kausjon blir betalt, sier talsmannen Nuri Abdelrahim Ibrahim ifølge NTB.

De håper imidlertid at løslatelsen av Rihab Rashid Taha kan bidra til å redde livet til Kenneth Bigley.

Også «Fru Miltbrann» vurderes løslatt, men dette er ennå ikke avgjort, ifølge AP.

Iraks selvstyremyndigheter, USAs president George Bush og britenes statsminister Tony Blair har gjentatte ganger slått fast at de ikke vil forhandle med gisseltakere, uansett hvilke bestialske virkemidler de tar i bruk.

«Terrorkvinner»

Rihab Rashid Taha er ekspert på biologiske våpen, og knyttes ifølge amerikansk etterretning til Saddam Husseins tidligere våpenprogram. Hun tok sin doktorgrad i mikrobiologi på et britisk universitet, og ledet tidligere et senter som forsket på bruk av bakterier. Hun var mistenkt for å ha prøvd å utvikle dødelige våpen for Saddams regime.

Rihab Rashid Taha og Huda Salih Mahdi Ammash har sittet i amerikansk varetekt på et hemmelig sted siden mai i fjor. De to kvinnene regnes blant Hussein-regimets støttespillere, og Ammash var rangert som nummer 53 på USAs liste over Iraks mest ettersøkte.

«Fru Miltbrann» er gift med den tidligere oljeministeren i Irak, Amir Rashid Muhammad al-Ubaydi, og var den eneste kvinnen i Iraks politiske ledelse. Hun fikk tilnavnet sitt fordi hun er en av landets fremste forskere på biologiske våpen. Hun har doktorgrad i mikrobiologi fra et amerikansk universitet.

Blodig terror

Terrorgruppa som hevder å stå bak de siste gisseldrapene, ledes av Abu Musab al-Zarqawi. Jordaneren er Iraks mest ettersøkte terrorist, og regnes som en av USAs hovedfiender i kampen mot terror. al-Zargawi sier i en melding på et nettsted at det var han som egenhendig skar hodet av det første amerikanske gisselet - Eugene Armstrong - som ble halshogd på mandag.

I går ble landsmannen Jack Hensley drept på samme grusomme vis.

Nå holder verden pusten i påvente av hva som vil skje med Kenneth Bigley.

VISTE INGEN NÅDE: Familie og venner bønnfalt gisseltakerne om å spare livet til amerikanske Eugene Armstrong. Til ingen nytte. På mandag ble han brutalt halshogd.
«FRU MILTBRANN»: Huda Salih Mahdi Ammash var den eneste kvinnen i USAs kortstokk over Iraks mest ettersøkte. Hun og Rihab Rashid Taha har sittet i amerikansk varetekt på et hemmelig sted i Irak siden mai i fjor.
SENDT UT PÅ LØRDAG: Bilde fra videoen som gisseltakerne sendte til arabisk fjernsyn på lørdag. Der krevde de muslimske kvinner i amerikansk varetekt løslatt innen 48 timer. Den fristen gikk ut på mandag. Da utstedte terroristene en ny frist, denne gang på 24 timer. De tre vestlige ingeniørene ble kidnappet fra boligen de delte i Bagdad.
«DOKTOR BAKTERIE»: Rihab Rashida Taha (48) er av amerikanske og britiske militære karakterisert som den farligste kvinnen på jorda. Hun skal ha ledet og utviklet Saddam Husseins biologiske våpenprogram.
TRUES MED HALSHOGGING: Den britiske ingeniøren Kenneth Bigley ble kidnappet sammen med Armstrong og Hensley, fra boligen de tre delte i Bagdad. Nå trues han med samme gusomme skjebne som kollegene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling