Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Doktor Bakterie

Avisa New York Post hevder at en irakisk kvinne er hjernen bak miltbrannsmitten i USA. Amerikanerne kaller henne «doktor Bakterie».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen heter Rihab Taha (45) og skal være lederen for Iraks program for utvikling av biologiske våpen. En ledende amerikansk ekspert på biologisk krigføring sier at Taha kan være hjernen bak miltbrannangrepet på amerikanske medier og politiske institusjoner.

Den samme påstanden har kommet fra forskjellig hold siden midten av 90-tallet. Taha er omtalt som verdens dødeligste kvinne.

Dødelige eksperimenter

Innad blant FNs våpeninspektører omtales den irakiske kvinnen som Doctor Germ - doktor Bakterie - på grunn av de dødelige eksperimentene hun har stått bak, skriver

New York Post

.

Eksperten Richard Spertzel er ikke i tvil om at internasjonale terrorister er involvert i spredningen av miltbrannbakterien i USA.

- Irak er hovedmistenkt, sier han.

Han tror at ettbarnsmoren Taha kan være hjernen bak det hele. Taha er gift med den irakiske oljeministeren Amir Rashid Ubaydi. Oljeministeren har vært FNs nærmeste kontakt når våpeninspektørene har prøvd å overvåke utviklingen av forskjellige typer våpen i Irak.

Studerte i England

«Doktor Bakterie» studerte bakteriologi på et britisk universitet i

Norfolk

. Det har i mange år vært kjent at Irak planmessig har sendt flinke studenter til universiteter i utlandet for å lære om kjernekraft og biologi. Etter endt utdannelse har studentene reist hjem og brukt kunnskapen sin i Irak.

Taha beskrives som en ikke spesielt flink, men svært arbeidsom student som var vanskelig å bli kjent med. En professor sier at den irakiske studenten var godt likt og holdt seg mye i bakgrunnen.

- Av alle mine studenter er hun den siste jeg ville mistenkt for noe slik, sier han.

Da Taha dro tilbake til Irak i 1979, sto hun bak eksperimenter som førte til at spebarn fikk dødelig diare, og pasienter blødde fra øynene. Hun skal også ha forsket på andre dødelige bakterier og virus og prøvd å utvikle bakterier som ikke kan stoppes med antibiotika.

Det var Saddam Husseins egen svigersønn Hussein Kamal som først avslørte «doktor Bakterie» for Vesten da han flyktet fra Irak til Kuwait i 1995.

I 1995 innrømmet hun derfor selv at hun er hjernen bak utviklingen av biologiske våpen i Irak. Hun fortalte også at en fabrikk utenfor Bagdad har produsert nok

miltbrann- og botulismebakterier

til å ta livet av millioner av mennesker. Men overfor våpeinspektørene ble det hevdet at fabrikken var ødelagt. Den livsfarlige forskeren påsto også at hun forsket på dyrefôr, slik at blant annet hønsene ble større og dermed kunne gi mer mat til den sultrammede sivilbefolkningen i hjemlandet.

I 1998 laget tv-kanalen NBC og avisa New York Times reportasjer om Taha. NBC omtalte henne som en av den tredje verdens våpendesignere - nasjonalistisk, utdannet i Vesten og villig til å tråkke over både internasjonale og vitenskaplige regler for å nå sine mål.

NBC er blant mediene som er utsatt for bakterieangrepene.

Amerikanerne tror at de dødelige bakteriene har blitt testet på dyr. Israelske etterretningskilder skal også ha antydet at våpnene ble testet på iranske krigsfanger. FNs våpeninspektører frykter at Irak også har flytende miltbrannbakterier klar til bruk i raketter. Et slikt rakettangrep kan potensielt ta livet av 40 000 mennesker.

  • Fra før er det kjent at kapreren Mohamed Atta møtte representanter for irakisk etterretning i Praha før terrorangrepene.
Hele Norges coronakart