«Doktor Død» (91) funnet i live

I skjul blant pensjonister i 43 år. Drepte hundrevis i medisinske eksperimenteringer under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den tyske nazilegen Aribert Heim (91) er funnet i live i feriebyen Palafrugell på Costa Brava i Spania.

Aribert Heim drepte hundrevis av fanger i konsentrasjonsleire i Østerrike og Tyskland med sine medisinske eksperimenter under andre verdenskrig, og fikk kallenavnet «Doktor Død». Han har vært den mest ettersøkte nazisten etter andre verdenskrig.

Mangemillionær

- Vi har konkret informasjon om at Heim fremdeles er i live. Han har en formue på om lag 685 000 pund (7,8 millioner norske kroner) i en Bank i Berlin og når han dør skal det gå til arvingene hans. Det faktum at pengene ikke er gjort krav på, gjør det klart at han fremdeles er i live, sier Stefan Klemm ved Simon Wiesenthal Centre, nazijeger-organisasjonen som har bistått politiet i etterforskningen, ifølge Times Online

Ville se hvor mye de tålte 

Aribert Heim ble født i Radkerburg i Østerrike i 1914 og var en tidlig og entusiastisk medlem av SS. Han ble aldri ferdig med medisinstudiene, men likevel ble han ansatt som lege ved konsentrasjonsleirene i Sachsenhausen, Buchenwald og Mauthausen. Her torturerte han jødiske fanger blant annet ved å gjennomføre operasjoner uten bruk av bedøvelse, og ved å injisere bensin, gift og dødelige stoffer i fangenes kropper for å se hvor mye de tålte før de døde. Tiden det tok, målte han med stoppeklokke.

«Dr. Død» regnes som den største sadisten blant de tyske nazistene nest etter Josef Mengele, «Dødsengelen» fra Auschwitz.

Gjemte seg i pensjonistparadis

FUNNET: I 43 år han «Dr. Død» holdt seg skjult. Nå er 91-åringen funnet og vil bli arrestert. Foto: EPA/ SCANPIX
FUNNET: I 43 år han «Dr. Død» holdt seg skjult. Nå er 91-åringen funnet og vil bli arrestert. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

Ved slutten av krigen arbeidet Heim som bataljonslege. Han ble holdt en kort periode av amerikanske styrker, men ble løslatt. I 1949 giftet han seg og bosatte seg i spa-byen Bad Neuheim. På femtitallet startet etterforskningen av ham for alvor. I 1962 siktet tyske påtalemyndigheter ham for krigsforbrytelsene og skulle utstede arrestordre på ham da han forsvant sporløst. Trolig etter tips fra nazi-organisasjonen Odessa.

Siden har han flyktet mellom landene Tyskland, Argentina, Danmark, Brasil og Spania for å unnslippe konsekvensene av sine handlinger. Familien hans har hevdet at han døde i Sør-Amerika.

Aribert Heim vil nå bli arrestert av spansk politi, skriver den israelska avisa Haaretz.

Fulgte pengene

Nazijegerorganisasjonen Simon Wiesenthal Centre, tysk og spansk politi har intensivert jakten på Heim i løpet av 2005. De siste dagene har politiet ringet ham inn i byen på Spanias østkyst.

Dusøren for opplysninger som fører til at han blir tatt, har de siste ukene ligget på 1,1 millioner kroner.

Poltiet har laget et databilde av hvordan han kan se ut i dag, og søker ham blant de mange utenlandske pensjonistene i byen på den spanske østkysten.

Gjennombruddet i etterforskningen kom da politiet begynte å følge pengene. Spansk og tysk politi har fulgt sporene av mistenkelige banktransaksjoner fra Heims sparekonto i Berglin. Det ble registrert 100 overføringer fra Berlin til Spania mellom 2000 og 2003.

.

DEN GANG: Slik så «Dr. Død» ut den gangen for 40 - 50 år siden.
JAKTET I MANGE ÅR: Efraim Zuroff ved nazijegersenteret Simon Wiesenthal Centre opplever sammen med politiet et gjennombrudd i jakten på Aribert Heim (91.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer