«Doktor Død» for retten i Sør-Afrika

Lege og hjertespesialist Wouter Basson, som omtales som Sør-Afrikas svar på Josef Mengele, står i retten i Pretoria anklaget for drap og medvirkning til drap på 229 apartheidmotstandere, grusomme eksperimenter på levende mennesker, svindel av millioner av kroner og narkotikaomsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han kan ikke dømmes etter tiltalen, fordi Namibia har gitt amnesti for menneskerettsforbrytelser fra tida før landet ble selvstendig, sa «dr. Død»s forsvarer Jaap Cilliers da retten fredag tok pause fram til i dag.

Et av Wouter Bassons onde prosjekter skal ha vært å gi ANC-lederen Nelson Mandela gift som ville påført ham en hjerneskade mens han satt i fengsel. Et annet prosjekt var da tollere på flyplassen i Johannesburg strødde giftig pulver i underbuksene i bagasjen til presten Frank Chikane. Chikane var en framstående apartheidmotstander. Han er nå rådgiver for president Thabo Mbeki.

Sør-Afrikas Mengele

Hjertespesialisten Wouter Basson omtales som Sør-Afrikas svar på Josef Mengele. Under apartheidregimet ledet han den hvite statens senter for kjemisk og biologisk krigføring. Her utviklet han et arsenal av giftvåpen som han selv skal ha testet ut på svarte fanger.

I tillegg arbeidet Basson sammen med en hemmelig drapskommando under apartheidregjeringen, hvor giften ble prøvd ut i praksis.

I tiltalen på 270 sider er det beskrevet hvordan han smurte fanger inn med farlig gift. Da giften ikke hadde den ønskede effekt, skal Basson ha injisert stoff som lammet ofrene og fikk lungene deres til å kollapse.

Likene ble dumpet over havet fra fly, og Bassons skal selv ha vært med på flere flyturer.

Dødelig kjøkken

Tiltalen er full av utrolige handlinger, som kommer til å bli brettet ut i de to årene rettssaken er forventet å vare. Gift fra Bassons senter skal ha blitt brukt mot frigjøringsstyrker i Namibia, der 200 skal ha blitt drept av varer fra Bassons «kjøkken».

Bassons senter skal også ha forsøkt å utvikle et virus som bare dreper svarte.

Senteret produserte også ecstasypiller. Målet var å spre pillene i svarte bydeler for å passivisere ungdommen. Da han ble arrestert i 1997, fant politiet 1000 ecstasy-piller hos ham.

Paraplyer med gifttupp, sigaretter smurt inn med giften anthrax, giftig sjokolade og whisky. Oppfinnsomheten var stor ved Bassons senter.

Tiltalen omfatter også anklager om svindel med statlige midler. Basson skal ha stukket unna over 80 milloner kroner av statlige midler.

Fulgte ordre

Selv sier hjertespesialisten at han bare var en av regimets fotsoldater og at det han gjorde var lovlig i apartheidtida.

- Det var jobben min, og uansett hva jeg gjorde, så var det ikke galt, sa han selv i et intervju tidligere i år.

Bassons forsvarere, som er betalt av ANC-regjeringen fordi Basson var offentlig ansatt, har enda ikke tilbakevist anklagene, men viser til at Basson ikke kan dømmes i Sør-Afrika fordi mange av de angivelige forbrytelsene fant sted i Namibia, som var okkupert av Sør-Afrika.

Omsorgsfull

Basson ble sluppet ut mot kausjon i 1997, og har hele tida vært i arbeid som hjertelege ved sykehus i Pretoria. Basson var tidligere president P.W. Bo-thas personlig hjertelege.

Av kolleger framstilles han som en vidunderlig, omsorgsfull og dyktig lege.

- Jeg ville lagt mitt liv i hans hender, sier en kollega.

Det var jobben min, og uansett hva jeg gjorde, så var det ikke galt

Wouter Basson

Hjertespesialist